Nike menar att nya Lunar Control 4 ska vara framtagen med feedback från McIlroy, och det må vara hur det vill med den saken, men det är utan tvekan en riktigt skön sko som efter en tid på fötterna faktiskt blivit lite av en favorit i skostället där det föga överraskande står en hel del olika dojjor.

Det djärva och sportiga utseendet är kanske för mycket sneaker för traditionalister, men här finns en perfekt kombination av stabilitet och komfort som alla spelare kan ha glädje av. Faktum är att redan från den första försiktiga niohålaren har de känts som om de var formgjutna för mina fötter och de lätta men väl dämpade skorna gör det hur skönt som helst att spela även ett extra varv (efter byte av strumpor i värmen).

Nytt för Nike Lunar Control 4 är den lite bättre sulan med en så kallad "Nike Control Platform" under mellanfoten. Det här ska enligt Nike ge en bättre viktöverföring och den lite styvare känslan är perfekt för mig som ibland vinglar lite men ändå vill ha komfort när jag går.

Utöver den styvare sulan har Nike även försett Lunar Control 4 med så kallad Dynamic Flywire Technology och en asymmetrisk häldesign. Det här är inget som jag kan säga att jag kände någon stor skillnad med, men skon är onekligen mycket stabil även när man försöker dra till bollen lite extra – sannolikt ett resultat av McIlroys feedback eftersom han ju inte direkt mjukar ut bollen.

Passformen är bra för mig som inte har så breda fötter och därför har gott om plats för framfoten. Den som vill ha ännu bredare passform kan köpa en Wide Fit-modell. Bra också med halvstorlekar (jag kör 44,5). Den smarta delade plösen som går runt fotleden gör också att den sitter bättre på plats under rundan även om den är i tunnaste laget.

En ytterligare fördel med Lunar Control 4 är att den höll fötterna varma och torra när jag spelade i lite kyla och regn. Men de senaste dagarnas 30-gradiga värme och sol har förvisso gjort den funktionen onödig – men då kan jag i stället tacka Nike för att skon andats bra och faktiskt känts helt OK även mot slutet av rundan.

Sammantaget måste jag ge Nike två tummar upp för Lunar Control 4 som inte bara är en skön sko till ett rimligt pris – 1700 för någon av standardfärgerna (Black/Black/White, Wolf Grey/Beta Blue/White/Black, Midnight Navy/Photo Blue/White/White, White/Bright Crimson/Black, White/Wolf Grey/White/Black, White/Rage Green/Black/Metallic Dark Grey) – den är också tillgänglig i varianten Nike Lunar Control 4 iD där du själv kan designa den som du vill. 2300 spänn är det värt för mig som älskar svenska flaggan på alla mina golfprylar.

Länkar