Jag ska inte sticka under stolen med att jag gillar sneakers. Jag har alldeles för många stående i hallen för att min plånbok och mitt samvete ska må riktigt bra. Bland de mest använda hittar vi en hel del hi-tops, alltså skor med lite högre skaft eller basketkängor för den som vill uttrycka det så. Så när Ricky Fowler dök upp på Hawaii för några år sen med ett par golfskor av högre modell väcktes så klart mitt köpsug direkt. Det har dock dröjt tills i år innan jag har fått chansen att prova. Nu under våren har jag nämligen fått testa ett par som Puma haft vänligheten att låna ut. Puma IGNITE PWRADAPT Hi-Tops heter modellen för att vara exakt.

Det första som slår en när man försöker ta på sig skorna är att de är tajta. Sjukt tajta. Den traditionella tungan är helt ersatt av en stickad "strumpa" som man måste dra på sig. Och när man försöker första gången förstår man varför de har sytt dit den lilla extra läderflärpen på framsidan. Man behöver nämligen ta i rejält och med hjälp av båda två händerna dra på sig skon. För mig krävdes det ett par försök innan jag faktiskt lyckades. Inget man vill behöva göra på parkeringsplatsen med två minuter till start med andra ord. Väl på plats smiter de åt runt foten som en bättre kompressionsstrumpa. Känslan är lite som att ha ett par pjäxor på sig, det verkligen något annat än alla andra golfskor jag har provat. 

Man knyter skorna i vanlig ordning och därefter så spänner man ett stort cardborreband över vristen. Själva snörningen är mer eller mindre helt kosmetiskt. Eftersom skon är så tajt hade det förmodligen räckt med med bandet, men det finns väl en uteseendmässig aspekt av det också som man inte ska förringa.

Den del som går upp på vristen är alltså den stickade strumpan. Den är integrerad med skon och sitter vad jag kan se fast i sulan. De hårda plastdelarna som skapar stabiliteten håller sig under vristen, precis som på vilken sko som helst. Du har med andra ord precis samma rörlighet i vristen som du har i traditionella, låga skor. Det är bara "strumpan" som går upp. På det hela taget är det en extremt bekväm sko som dessutom är lätta och är sköna att gå i. Sulan ger bra med dämpning.

Den helt nya sulan är enligt Puma unik på så sätt att varje spik är fäst i en individuellt flexande punkt som gör att de kan röra sig fritt och bättre anpassa sig till underlaget. Det är detta Puma kallar Pwradapt. Jag kan inte säga att det är något man känner av, men jag upplever iallafall att greppet mot marken är mycket bra. Bättre än många andra skor jag brukar spela i.

"Möjligheterna" att spela i blöta förhållanden har hittills i år varit obefintliga här på västkusten, men Puma lämnar två års garanti på vattentätheten så vi får väl lita på att de håller även för lite regn.

Utseendemässigt sticker skon helt klart ut. Man får många kommentarer av medspelare och alla blir intresserad av hur skon är konstruerad, framförallt undrar man över hur "strumpan" funkar.
- Behöver man ha vanliga strumor också? (Ja)
- De är ju faktikt riktigt snygga, hur mycket kostar de? (2 000 kronor)
- De ser ut att sitta jäkligt tajt. Är de verkligen sköna? (Ja, mycket)
Och så vidare. De flesta kommentarerna har varit uppskattande och själv tycker jag att skorna är riktigt snygga. Det är skönt att Puma valt att hålla igen lite vad det gäller övrig färg och form. Det hade nog lätt kunna gå helt över styr annars. Förutom att de går upp en bit på benet är de ganska så klassiskt sportiga i ditt utseende. Hade skorna inte haft spikar under sig hade de helt klart platsat bland mina övriga sneakers. De har i vilket fall som helst tagit en av favoritplatserna bland mina golfskor. Nu ska jag bara hitta spelet att matcha dem med.   

Min enda egentliga kritik mot skorna är de är ganska varma. Nu har det förvisso varit en extremt varm vår, men många andra skor jag har testat är svalare. Personligen har jag inte några större problem med detta och jag tycker att skorna har andra kvaliteter som väger upp det hela, men vet du med dig att du stör dig på "för varma" skor kanske du ska vara lite försiktig. Här har faktiskt Puma lite förbättringspotential till kommande årsmodeller.

Skorna finns att köpa i två färger en grå (som jag testade) och en svart variant (se bildspelet ovan). Priset ligger på 2 000 kronor och är du ute efter en sportig och riktigt skön golfsko med bra stabilitet och grepp tycker jag definitivt att du ska ge dem en chans.