Tre linjer. Det är genialiskt i all sin enkelhet, som så många andra riktigt bra idéer. Det började med att Callaway satte linjerna på sina golfbollar och nu har Odyssey tagit det ett steg längre och satt linjerna även på puttern.

Triple Track-tekniken bygger på det som kallas Vernier acuity, och handlar i princip om att utnyttja hjärnans inbyggda förmåga att se ytterst små avvikelser. De tre linjerna som Callaway och nu Odyssey använder påminner om de som finns på hangarfartyg för att underlätta landningen och är som sikte med tre prickar på en pistol.

Du som redan idag ritar en linje på bollen och använder den för att sikta vet att det tar bort en osäkerhet om linjen och gör det enklare att sätta ned puttern square. Med Callaways tre linjer blev det ännu enklare och när de tre parallella linjerna nu också finns på putterns huvud är det nästan för enkelt att ställa upp square till den tänkta linjen.

Så långt Triple Track-tekniken. I serien finns fem olika putters, alla med Odysseys mycket stabila Stroke Lab-skaft där stålskaft och grafitskaft kombinerats för att ge bättre tempo och konsekventa resultat med de allt tyngre huvuden som putters har numera. I träffytan finns en ny Microhinge Star-insert som är lite fastare i träffen och är mycket behagligt såväl i känsla som ljud.

Misstänkt lik en Spider
Den putter jag testat är en Triple Track Ten. Det är en modell med ett utseende som inte är alltför långt ifrån TaylorMades populära Spider-putter och det finns goda skäl till det. Odysseys chefsdesigner, Sean Toulon, jobbade tidigare för TaylorMade.

Modellen i sig är väldigt stabil och viktad för att ge ett stort motstånd mot vridning i de fall du råkar träffa utanför sweetspot – vilket därmed gör att dina missar blir mindre och att du kommer att sätta fler puttar.

Redan när jag började småputta lite bara för att hitta känslan fick jag ett väldigt bra intryck av putterns form tillsammans med Triple Track-delen på ovansidan. Det passar ögonen och Triple Track Ten är en sån där putter som många nog kan tänkas gilla (även om de värsta traditionalisterna såklart inte ens lär ta i den med tång).

För mig som gillar att putta med en rak puttrörelse snarare än en liten svingbåge är detta en utmärkt modell med så kallad face balancing, och jag känner hur enkelt det är att starta bollen på linjen. När jag också börjar experimentera med att sikta in mig ordentligt med en Triple Track-boll och Triple Track-linjerna på puttern är det riktigt kul att slå putt efter putt rakt i hål. Förvisso raka puttar i Golfarenans inomhushall, men ändå. Det är nästan omöjligt att sätta ned puttern fel eftersom det syns otroligt tydligt när bollen och putterns linjer skiljer sig från varandra.

För den som också vill träna på att läsa greenerna bättre är det också skönt att vara trygg i att man startar bollen på den tänkta linjen och ser hur linjerna rullar ända över ända fram mot hål. Då kan man också tolka missarna rätt och inte fundera på om det är läsningen eller puttningen som är felet.

Bara bra, eller?
Idén är förvisso vetenskapligt bevisad. Och det fungerar bra. Men det tar lite tid att lägga bollen exakt rätt mot linjen. För den som inte redan använder en siktlinje på bollen är det så klart inte lönt med tre linjer på puttern. Och även för de som gör det så är det en extra process och inget som direkt lär underlätta kampen mot långsamt spel för de som är lite mer noggranna än oss andra.

Om du vill prova Triple Track så lär du hitta både putters och bollar med de tre linjerna i närmaste shop. Den Spider-liknande Ten-modellen samt 2-Ball och 2-Ball Blade kostar 2999 kronor medan Marxman- och Double Wide-modellerna kostar 2799 kronor. Two Ball Blade, Ten och Double Wide finns alla i varianter med mer tåhäng som passar bättre för dig som har en puttrörelse med mer uttalad svingbåge.

Länkar