När jag fick förra årets Ping G400 Max i handen för första gången så gillade jag utseendet, ett klassiskt svart driver-huvud där Pings turbulatorer och Dragonfly-topp syntes, men inte stack ut alltför mycket. Men det var först när jag tog med den ut på banan och spelade några rundor med den som jag föll pladask för en klubba på ett sätt som jag inte gjort sedan gamla Burner Bubble på 1990-talet.

Min sving är notoriskt opålitlig, men med den osannolikt lättspelade och förlåtande G400 Max träffade jag många fler fairways och scorade därför också bättre. Och jag var inte ensam om den känslan. Många vittnar om en i det närmaste religiös upplevelse när deras vingliga spel plötsligt förbyttes i något som liknade golf. Även proffsen tog till sig G400 med stor glädje – Patrick Reed vann till och med en Major-tävling med den utan att ens få betalt för att spela Ping-driver!

Så hur skulle Ping då kunna leverera en uppföljare till en så fasligt bra produkt? Kunde den bli bättre? Jodå, Pings utvecklare ligger inte på latsidan och genom att behålla allt det som var bra och lägga till lite mer har nya Ping G410 Plus blivit en värdig uppföljare.

Justeringsmöjligheter
Det tog Ping ganska många år innan man hoppade på tåget med justerbar hosel. Och även när man gjorde det så var det med bara en grad upp eller ned medan konkurrenterna i många fall erbjöd två grader och dessutom lie-justering. Nya Ping G410 Plus är nu den första Ping-drivern med justerbar tyngdpunkt via en flyttbar vikt i bakkanten.

Det är liksom den justerbara hoseln ingen superflashig grej utan en rättfram och enkel volframvikt på 16 gram som kan placeras på en av tre därför avsedda platser i bakkanten. Den lågteknologiska approachen betyder att Ping kunnat lägga till justerbar tyngdpunkt för 20 meters korrigering av bollbanan utan att kompromissa med de förlåtande egenskaperna och den fantastiska stabiliteten som nu också är en procent bättre än G400.

En sak som kanske inte bara är positiv är den nya hoseln, Trajectory Tuning 2.0, där Ping nu erbjuder 1,5 grad upp eller ned och även den tidigare saknade lie-justeringen, här med en F-inställning för mer flat lie. Förvisso positivt för alla de som vill mixtra mer med inställningarna, men lite tråkigt för de som har gamla Ping-skaft de skulle vilja prova i nya G410 Plus. Förvisso ingen stor grej, men mitt XTorsion-skaft i G400 är riktigt skönt och jag hade gärna provat det i G410 Plus-huvudet.

Hur står den sig i en jämförelse?
I en direkt jämförelse med G400 Max visar det sig till en början att det är lite skillnad även i utseende. G410 plus är nästan lika stor (dock 10 cc större än den G400 som den formellt ersätter), tycks vara en aning ljusare och är försedd med större turbulatorer, dold Dragonfly-teknik och träffytan i Ti 9S+-titan har mer framträdande grafik som känns riktigt bra när man står över bollen. Överlag tycker jag att huvudet nu är lite fräckare och modernt. Inte skrikigt som många andra märken, men definitivt en högre nivå. Dessutom är headcovern snygg och härligt tung.

Som alltid erbjuder Ping massor av olika skaft, bland annat sitt eget Alta CB-skaft, där CB står för Counter Balanced och har en motvikt i greppänden som ska ge hög utgångsvinkel och bättre energiöverföring – vilket i sin tur ska ge högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper. Utöver det erbjuds även PING Tour 65/75, Project X EvenFlow Black 75 och Mitsubishi Tensei CK Orange 60 utan någon extra kostnad.

På rangen var det en ren fröjd att se hur bollarna ville hänga kvar i luften länge, vilket antydde att kombinationen launch och spinn redan i standardinställningen var bra. Efter en del mixtrande fram och tillbaka och jämförande av olika inställningar fick jag dock mest längd och minst spridning med maxloftet 10,5 grader (+1,5 grader). Genom att flytta vikten fram och tillbaka syntes det tydligt hur den påverkade bollbanan, men till slut fick den ändå sitta i neutral position.

Något som jag reagerade på redan vid första (fel)träffen med G410 Plus var det betydligt högre ljudet. G400 Max (och G400 i ännu större utsträckning) har ett dovt och skönt dämpat ljud, även på de träffar som är längre ut från mitten. Nya G410 Plus ger betydligt mer feedback där det är stor skillnad på ljudet från en träff i sweetspot och en träff längre ut. En range-granne kom faktiskt fram och ville prova för att han gillade "det kraftfulla ljudet" – medan jag själv nog ändå föredrar ett mer dämpat ljud.

Sammanfattning
I den kalla och hårda motvinden på Golfarenans range den här dagen var det inga monsterlängder, men faktiskt blev genomsnittet ändå några meter längre än med G400 Max. Det är dock knappast lönt att byta en G400 eller G400 Max mot G410 Plus bara för att få den lilla extra längden, men om du inte var en av de som hängde med i G400-revolutionen förra året så kan det vara läge att ta tag i ditt liv nu och få njuta av fler inspel från fairway. Om du vill ha inställningsmöjligheter eller det mer kraftfulla ljudet är G410 Plus rätt för dig.

Behöver du mer draw-tendens för att motverka en slice finns också G410 SFT. Det är heller ingen högoddsare att gissa att en mer lågspinnande Ping G410 LST dyker upp i framtiden. Oavsett vilket så är det ett stort misstag att inte ge Ping en chans när du ska titta efter en ny driver. Utprovningsmöjligheterna är som alltid stora och med G410 Plus nya justeringsmöjligheter finns alla chanser att du kan hitta en kombination av skaft, loft, lie och bollbana som passar dig.
 

Länkar