När jag fick chansen att prova de nya Glide 3.0-wedgarna så funderade jag lite på vilka modeller jag ville prova. Med viss brist på talang strök jag en av de fyra sulslipningarna direkt – TS (Thin Sole) är nog inte för mig, men sägs vara ganska populär på tourerna. Liksom Glide 3.0 i största allmänhet där jag trodde att proffsen skulle köra med de ursköna Glide Forged-wedgarna (som jag gjort om inte min son hade snott dem).

Jag valde en 52-gradare med Standard Sole, en 56-gradare med Eye 2-sole och en 60-gradare med Wide Sole. Det känns som att jag där täcker in det mesta med Glide 3.0-wedgarna när det gäller oss vanliga dödliga golfare. Skaften är Ping Z-Z115 Wedge som tillverkas av Nippon och de är riktigt bra, liksom 360 Dyla-wedge Lite-greppen som jag valt att få lite smalare (custom fitting är Pings specialitet).

Här levererar Ping verkligen när det gäller känsla och utseende. Hydropearl-finishen gör att vattendropparna pärlar sig på bladet och rinner av som på en nyvaxad bil. Huvudet i 431 rostfritt stål har försetts med en utökad och mjukare elastomer i form av Pings så kallade Custom Tuning Port. Det här ger både bättre ljud och känsla. Perimeterviktningen gör wedgarna förlåtande med optimalt placerad tyngdpunkt för större kontroll.

Följer direkt på järnen
Om vi börjar med 52-gradaren så är det en gap wedge som det lär slås väldigt mycket fulla slag med och den känns också som en naturlig följd på järnen. Den är kanske lite tunn intill Ping I500-pitching wedgen, men passar klockrent som kompis till iBlade-pitchen. Känslan och balansen är riktigt bra, tyngden i huvudet gör att man känner klubban genom hela svingen och det är enkelt att slå allt från långa chippar till maxade slag upp till lite drygt 100 meter i den svaga motvinden på Halmstad Golfarena.

Specifikationen med 12 grader bounce gör att den också är utmärkt för chippar och halvslag där man vill ha lite rull. Den är också ganska bra att slå i bunkern för de där lite längre slagen där ett vanligt bunkerslag inte riktigt räcker till. Wedgarna med 46, 50 och 52 grader har grooves särskilt frästa för fulla slag – vilket jag gissar handlar om att det är mindre bra om bollen kommer tillbaka alltför mycket när man slår till lite hårdare.

Vacker? Nja. Men bra!
När vi så kommer till 56-gradaren så är det inte utan att man hajar till lite. Eye 2-formen är verkligen Ping – tror inte att någon skulle kunna ta fel på det. Det tar en stund att vänja sig, men med de prestanda som bjuds är det inte utan att man börjar gilla även formen efter ett tag.

Här, liksom i wedgarna med 54, 58 och 60 grader loft finns en extra halv groove längst ned som bidrar till mer backspinn. Även vinklarna på träffytans grooves bidrar till ökad backspinn och det är riktigt härligt att slå små "nypta" chippar där bollen tar ett hopp och sen tvärstannar. Ibland vid flaggan, men till en början alldeles för tidigt. Mycket backspinn är det!

Liksom Eye 2-wedgen gör 60-gradarens Wide Sole att mitt spel ser bättre ut än vad det normalt är. När jag kliver ned i bunkern är det inte alltid jag får ur bollen, men här går det utmärkt att hålla huvudet square och bara svinga igenom – sulan glider igenom sanden och bollen kommer ut ändå.

När jag så går till Golfarenans djupaste bunker, "väggen", vid parkeringsplatsen ser jag knappt över kanten och nu är det dags att öppna upp ordentligt. En lite försiktig sving gör att bollen inte kommer över kanten på första försöket, men när jag vågar lite på konstruktionen och daska till sanden ordentligt är det TV-golf. Bollen går rakt upp i luften och har massor av spinn när den landar. Hur kul som helst!

Ett riktigt framsteg
Prestandan för Glide 3.0 är bra överlag. De ska vara lite mer förlåtande än Glide 2.0 (5 procent större motstånd mot vridning) och de känns väldigt lättspelade. Den lägre bollflykten är bara trevlig, men kanske inte tilltalar alla. Det som däremot lär tilltala alla är den massiva backspinn som erbjuds. För vem gillar inte backspinn?

Om du är på jakt efter nya wedgar kan du köpa Ping Glide 3.0 med någon av de fyra sulslipningarna i din närmaste golfshop eller online. Var inte heller rädd för att be om exakt den specifikation du vill ha – en bra Ping-utprovare hjälper dig att hitta rätt.

Läs mer om Ping Glide 3.0 här.

Länkar