Jag gav nyligen en bekant ett gott råd när hon berättade att hon var på jakt efter en ny putter. "Börja med att leta upp något som du tycker ser bra ut". Det är viktigt att man trivs med grejerna i bagen och just det gjorde att Pings G700 – som levererade enorm längd och var löjligt lättspelade – aldrig skulle kunna ta en plats i min bag.

Sanslöst snygga!
Gissningsvis brydde sig Ping inte ett dugg om vad jag tyckte, men någon höjdare på Ping hade nog samma tanke och därför kommer nu Ping i500 – en järnklubba som har liknande teknik, ger massor av längd och är väldigt förlåtande. Jo, och en sak till. De är sanslöst snygga!

Tekniken är "den gamla vanliga" nuförtiden. Den som PXG stämde TaylorMade för när P790 kom. Ihåliga huvuden med injicerat skum som stöder en smidd träffyta, vilket ger en mycket hög trampolineffekt och i förlängningen massor av längd och förlåtande egenskaper. Läs Kittads presentation av i500 här. http://golf.kittad.se/nya-vassa-vapen-fran-ping-15177

När jag först såg en bild på i500 trodde jag att det skulle bli en ersättare till iBlade, men så är inte fallet. Alls inte. IBlade är fina grejer, men har inte förlåtande egenskaper i närheten av nya i500. Däremot är avsaknaden av offset riktigt skön på båda de här seten. Ett mellanting är nya i210 – men de har jag inte sett än så det får bli en senare historia.

Levererar verkligen
"The proof is in the pudding", säger min engelske vän ofta när vi träffas på någon utrustningspresentation, och menar att utseendet inte är så viktigt. Det är resultatet som räknas. Jag är som nämnt ovan mer fokuserad på utseendet, men är så klart inte heller emot om grejerna hjälper mig att scora.

Jag började med att jämföra i500 med iBlade och känslan i träffen med nya i500 är inte riktigt den där smöriga och köttiga som det rena bladet levererar. Bollflykten är högre än iBlade, men spridningen var betydligt mindre med i500 och de gick också i snitt 11 meter längre (några ruttna träffar med iBlade kan ha påverkat lite).

Några lite tunna träffar med i500 i början gjorde att jag var tveksam till ljudet, men när jag blev varm i kläderna och fick till bättre svingar så kom både ljudet och känslan. Wow. Wow. Wow. Så jäkla sköna träffar och bollen flög hur fint som helst in i vinden, utan att klättra upp och falla ned som ett löv, vilket sannolikt beror på att konstruktionen "tvättar bort" en hel del spinn.

Är det då magiska grejer som ingen annan kan slå? Nej, jag jämförde också med TaylorMades P790. Samma specifikation (True Temper Dynamic Gold 105) och samma klubba gav i princip samma resultat. Samma känsla. Samma ljud. Och det är föga överraskande för det är ju samma konstruktion.

Loftet på i500:ans järnsexa är förvisso en halv grad högre (åttan och wedgen har samma loft), men med alla de bollar jag slog var jag som vanligt själv den största variabeln (även om bollarna flög förvånansvärt lika långt – den sämsta träffen var sju meter kortare än den längsta!). Båda väldigt sköna, båda långa och förlåtande, men i500 tveklöst den vackrare klubban.

Kostar en del. Men smakar därefter!
Prestandan som levereras här kostar så klart en slant. 1799 per klubba vill Ping ha för i500 och det är måhända lite mer än många andra klubbor, men väl i linje med TaylorMades P790 som har sålt så bra, så priset kommer sannolikt inte att vara avskräckande för många. Snarare kan det vassa utseendet kanske skrämma spelare med lite högre handicap, men här är äntligen en klubba som just de kan köpa för utseendets skull och ändå spela rimlig golf.

Om du är på jakt efter nya järn är det läge att ta en titt på dessa. Även om du inte köper dem så är det en ren njutning att bara titta på nya i500!

Bläddra i bildgalleriet ovan för jämförelse med P790 och iBlade.

Länkar