När Pings nya Sigma 2-serie kom talades det mycket om en av modellerna. Fetch är en stabil mallet med ett hål mitt i som man kan plocka upp bollen med. Att den också är rund och passar i ett golfhål gjorde många upprörda – med all rätta – och därför är förhoppningen att både den och alla tankar på att köra ned hela puttern i hålet försvinner in i historiens glömska.

Jag fick i stället förmånen att testa bladmodellen ZB 2 och det var en riktig "eye opener" på flera sätt. Men låt oss börja från början och ta en sak i taget.

Justerbar längd
Pings tidigare försök med ett skaft där man själv kunde justera längden gick sådär. Visst, det gick utmärkt att justera längden, men den lilla knölen under greppet var jäkligt ful och det var svårt att övertyga sig själv om att man lyckats få greppet rakt när man ställt om längden. Bra för shopen (som slapp föra massor av längder), men inte lika bra för konsumenten.

Sigma 2-seriens grepp sitter på en hylsa som via en skruv i änden på greppet gör att längden kan justeras från 32 till 36 tum – utan att det vrider sig en enda millimeter. Det lilla medföljande verktyget slarvade jag såklart bort direkt, men det är en vanlig stjärnskruv och det funkade utmärkt att använda samma nyckel som jag använder för att justera drivers.

Markeringarna på skaftet är lite svåra att se och det hade underlättat om Ping satt ut längderna på vägen upp och inte bara startlängden 32". För egen del är problemet dock litet eftersom jag upptäckte att de 35" jag haft så länge inte alls var bäst för mig, utan hela 36". Så även efter att ha provat lite olika längder (32" är jäkligt kort!) var det enkelt att hitta tillbaka till "min" längd. För den som inte ska ha maxlängd kan ett tuschstreck vara smart ifall en kompis lånar och provar puttern.

Värt att nämna är också Pings Pistol-grepp PP60 som passade mig som hand i handsken. Det är ett lätt midsize-grepp med konturer som gör att det ligger naturligt i händerna. Den som hellre vill ha en mer uttalad Pistol-form kan välja det något tyngre PP61 och för den som gillar SuperStroke-liknande grepp är det stora och runda PP62 det naturliga valet.

Mjuk känsla och tilltalande form
Jag provade inte bara ZB 2 utan även en Wolverine-modell. En lite större mallet-modell som faktiskt inte tilltalade mig särskilt mycket. Den hade dock det gemensamt med ZB 2-modellen att Pings nya Dual-Durometer-träffyta levererar en mjuk och skön känsla med ett riktigt bra ljud, om än kanske lite högre i just ZB 2 än Wolverine-modellen.

Efter några rundor med ZB 2 i bagen har jag vant mig vid både ljudet och känslan, och det är hur enkelt som helst att få fart på bollen. Jag hade också lika bra längdkontroll på blixtsnabba greener som på mjukare och lite långsammare ytor. Till stor del säkert hjälpt av Pings True Roll-fräsning i träffytan där grooves med variabelt djup ger ungefär samma bollhastighet i sweetspot som en bit utanför den.

Formen på ZB 2 påminner mycket om gamla Ping Zing 2 som jag har några stycken av, men sällan spelade eftersom jag var mer förtjust i Anser. Det 350 gram tunga huvudet har en hög tå och kort hosel med offset som ger en skön visuell upplevelse trots den lite breda topplinjen och den uttalade tå/häl-viktningen som också gör huvudet väldigt stabilt och förlåtande.

En överraskande upptäckt!
Utöver att jag upptäckte att en längre putter var skönare än en kortare – förvisso ingen nyhet eftersom jag i slutet på 90-talet hade en 37"-putter – så var det desto mer överraskande att upptäcka hur mycket bättre jag puttade med ZB 2 än många andra putters.

Anledningen till att jag blev förvånad är att ZB 2 är en putter med mycket tåhäng och gjord för en uttalad svingbåge medan jag själv alltid trott att en puttrörelse rakt bak och rakt igenom är modellen för mig. Tyngden i huvudet gör den väldigt stabil och siktlinjen är perfekt, men den polerade ytan är kanske en aning glansig när solen ligger på.

Kungen är död, leve kungen!
Efter att i många år förlitat mig på den fantastiska Machine-puttern och bara under några enstaka rundor ha provat andra modeller är det nu dags. "Kungen är död, leve kungen", brukar det heta när en ny kung tar över efter en annan. Och nu har Pings Sigma 2 ZB 2 tagit plats på tronen (eller i alla fall i bagen) och lär bli kvar där länge. Eller … i alla fall tills jag hinner testa att förlänga Machine-puttern och se om det gör någon skillnad.

Alla putters i Pings Sigma 2-serie kostar rimliga 2499 kronor och du kan läsa mer om tekniken bakom dem samt se specifikationer här: golf.kittad.se/pings-nya-putterserie-sigma-2-har-avancerad-traffyta-och-justerbar-langd-15208