Det är alltid trevligt när en kartong dyker upp på kontoret. I det här fallet var det en låda fylld med prylar från Srixon/Cleveland och mest intressant var de putters som man presenterade för drygt en månad sedan.

Premium utan att betala för det
De första putters jag började känna på var Huntington Beach-serien. Det här är tre modeller med klassisk design och teknisk innovation som inte ens kostar en tusenlapp styck. Det här är det perfekta alternativet för den som kan klara sig utan en putter som det står Scotty Cameron på och hellre lägger de sköna tusenlappar som skiljer på något annat.

Alla de tre modellerna har väl beprövade former och är tillverkade i ett mjukt 304 rostfritt stål som ger bra känsla och ljud. Träffytan är precisionsfräst med ett djupt diamantmönster som ger bra rull och mjukare känsla om du råkar spela en lite hård boll. Jag som kör Chrome Soft fick en härlig känsla när jag puttade främst med #6, en mid-mallet med dubbelböjt skaft och face balance där det kändes väldigt lätt att sikta. Jag rullade i  flera långputtar under testet och skulle lätt kunna lägga den i bagen.

Påståendet att det är premium är inte svårt att hålla med om när det gäller putterns känsla och byggkvalitet - och headcovern som är riktigt fin. Dock måste jag ställa mig frågande till varför man satt på ett tunt lamkin-grepp som inte alls känns premium, tvärtom.

Perfekt sikte oavsett bollposition
De tre TFi2135-modellerna är dyrare, men fyllda med tekniska finesser där just TFI 2135 - ett sikte som är placerat exakt i höjd med bollens centrum - är den stora poängen. Det gör att du kan sikta rätt även om du inte råkar vara en del av den minoritet som verkligen har ögonen rakt över bollen.

Normalt har jag ögonen ganska bra över bollen, men jag lät några andra spelare testa den här och det var väldigt tydligt att de spelare som har puttern lite för långt ifrån sig siktade betydligt bättre med TFi2135-tekniken. Det tog några försök innan de blev av med sin intränade kompensation, men efter ett tiotal bollar rullade en av spelarn i fem fyrametersputtar i rad - med ett perfekt stroke rakt bak och rakt fram.

En bonus på den här putterserien med mallet-modeller är en fräst träffyta i koppar som ger riktigt bra rull och känsla - tillsammans med det dämpande polymerskiktet bakom träffytan som sägs ge mer konsekventa resultat på orena träffar. Ljudet är också mjukt och skönt, även när man trycker till bollen på lite längre puttar.

Här blev Elevado-modellen min favorit, men jag hade svårt att komma överens med den när jag skulle ta upp bollen. Jag skickade iväg ett gäng bollar över hela greenen innan jag fick upp en, och först när jag visade den för en annan spelare som av misstag tryckte till ovanpå bollen och lyckades klämma fast den mellan "huggtänderna" gick det upp ett ljus.

Även här är det ett Lamkin-grepp som standard, men på en sån här putter passar det rakare och smala greppet helt OK tycker jag. Priset för de här modellerna är dock lite högre, 1799 eller 2149 om du vill ha en motbalanserad variant.

Både Huntington Beach-serien och TFi2135-serien finns i shopen nu om du vill sticka ut och prova. Ta med plånboken - det är lätt att falla för Clevelands nya putters.

 

Länkar