Grooves på träffytan var vanligt förr, men nuförtiden har många drivers en slät yta i sweetspot. Så icke Vertical Groove-drivern, där det är mycket tydliga grooves – och dessutom på fel håll! Lodräta grooves menar tillverkaren ska göra att slagen blir rakare och efter några pass på rangen och ett par golfrundor med hyfsade resultat är det inte utan att man får ge dem rätt.

När jag först packade upp drivern så imponerades jag lite av en påkostad headcover med intressanta genomskinliga paneler så att man kan se "payoffen" i form träffytans grooves. Färgsättningen med grönt och svart med vita detaljer är kanske inget för mig, men den syns i alla fall tydligt.

Huvudet ser litet ut, men är 450cc och har en hög träffyta samt väldigt rundad sula. När man står över bollen ser man en vit och svart topp med grön siktlinje som gör det riktigt enkelt att sikta. Det är också rätt tydligt att träffytan utöver lodräta grooves också har en hel del buktning som förr i tiden var väldigt vanligt – och bidrar till en rakare bollflykt.

Klubban är godkänd enligt reglerna och träffytans lodräta grooves har testats av Golf Laboratories i San Diego, där minskad sidspinn och motverkad hook och slice visade sig vara påståenden med grund. Vertical Grooves-drivern slog andra testade drivers både när det gällde spinntal och längd samt vid träffar i centrum, på hälen och på tån.

Redan med rangebollar så imponerades jag av det sköna ljudet och den härliga känslan i träffen. Med riktiga bollar på bana är det här ännu bättre. För mig ger det dovare ljudet en känsla av kraft, men för andra, som vant sig vid tinnitusdrivers, kan det vara lite för dovt. Jag slog faktiskt riktigt långt med den och om det beror på en tillfällig form eller driverns egenskaper vet jag inte, men den var definitivt inte kortare än någon av mina andra drivers.

Aldila-skaftet med ett enkelt Golf Pride-grepp är infäst i huvudet utan justeringsmöjligheter. Det är lite långt för mig, men jag greppar ned en del och då känns hela drivern hur stabil som helst. Det finns en åttagramsvikt i huvudet som jag skruvade loss, men det finns inga andra vikter att byta till så det tycks sakna poäng.

Vertical Groove-drivern ska kosta 4990 i Sverige, och det är kanske lite i överkant när den ska konkurrera med de stora märkena - men den är definitivt i klass med det mesta andra jag provat. Den finns i 9,5°, 10,5° och 12° grader loft. Om det spelar någon roll så används den faktiskt av John Daly, som på senare tid tycks ha hittat sitt spel igen – om det sedan beror på drivern är ju en annan fråga.

Länkar