När mitt gamla TaylorMade Tour Preferred-set "lost that loving feeling" sedan en kompis lånat dem, förlängt dem och satt på midsize-grepp så behövde jag se mig om efter nya vänner i bagen. Jag tittade runt på lite olika modeller och spelade allt från lite mer förlåtande järn till rena bladklubbor – men blev inte riktigt nöjd med något.

Mix & Match
Av en händelse råkade jag se Srixons Z965-järn och de var så himla snygga att jag definitivt kände att vi skulle kunna komma riktigt bra överens. Men erfarenheten säger att min kärlek till blad avtar allteftersom siffran på huvudet blir lägre. Och då kom snilleblixten som från klar himmel (lika oväntad för mig som för alla andra). Varför inte blanda och ge – lite Mix & Match som med mitt Tour Preferred-set där jag hade allt från Speedblade ned till Tour Preferred MB.

Sagt och gjort. En beställning skickades iväg på ett järnset bestående av järntre till pitching wedge, alla med True Tempers utmärkta Dynamic Gold Superlight-skaft och mina favoritgrepp – Golf Pride New Decade MultiCompound i sobert vitt och svart. När de anlände var jag omedelbart väldigt nöjd med mitt val – inte minst för att den glänsande krom-finishen är så jäkla snygg. Nästan lite bländande i stark sol, men det får man ta!

Bra blandning
För att jag ska ha något skönt att slå från tee blev järntrean en driving iron av modellen Z U65. Det här är en klubba med rejält fet sula. En ihålig konstruktion smidd i 1020 kolstål och en höghållfast insert i träffytan gör att den är hur skön som helst och går som ett skott. Nästan för långt faktiskt så jag är ganska nöjd att jag inte tog järntvåan som jag först hade tänkt.

Fyran och femman blev Srixons spelförbättrande Z565-järn, som är en smidd cavity back-klubba som ser riktigt bra ut och leverera en härlig känsla samtidigt som de är såpass snälla att jag kan slå dem även på fairway. Samma mjuka 1020 kolstål ger också riktigt härlig känsla bra längd medan inserten i träffytan, ett utskuret hålrum för större perimeterviktning ger mycket förlåtande egenskaper. Jag har faktiskt slagit fler bra järnfemmor från fairway än jag kan minnas att jag gjort på mycket länge.

I ett combo-set är gapping viktig och jag var lite orolig för att jag skulle få ett glapp i bagen mellan femman och sexan, men om Srixon själva mixtrat med mitt set eller om det som standard är så enkelt att klubborna bara passar ihop vet jag inte, men det högre loft som Z565 har jämfört med Z765 och Z965 har inte alls stört mig.

Det bästa med Z565 jämfört med motsvarande spelförbättrande järnklubbor från andra märken är ljudet. Det är riktigt solitt och skönt och passar utmärkt i ett set tillsammans med lite tuffare kompisar med högre siffror på huvudena.

Sinnrik sula och fräst träffyta
Alla tre modellerna är försedda med olika former av en så kallad Tour V.T. Sole, vilket är en V-formad sula som ger huvudet dess bounce och enligt Srixon ska hjälpa klubban röra sig bättre genom träffen. Att döma av mitt spel och mina scorer så kan det ligga något i det här. Jag har haft en riktigt grym bollträff och i träffen känns det som att klubban bara suger fast i bollen och trycker både den och huvudet rakt igenom turfen.

De har alla också en laserfräst träffyta med något större grooves för bättre kontakt, särskilt när det är fuktigt, och bättre spinnkontroll. Huruvida detta har något med saken att göra är oklart, men jag kände verkligen hur bra bollen uppförde sig när jag nyligen var i Portugal och spelade de första hålen i morgondaggen. Bara en gång fick jag en flyer och det var faktiskt sent på eftermiddagen och sannolikt inget att göra åt när jag av någon anledning fläkt ut drivern i den tjockare ruffen.

Now we're talking
Från sexan och nedåt handlar det inte längre om någon spelförbättrande verksamhet i någon större utsträckning och kanske skulle jag så här i efterhand valt en snällare sexa än Z765-järnen. Nåväl – den har inte alls misskött sig och jag har slagit massor av fina slag med både den och sjuan.

Här handlar det om en klassisk smidd klubba med en så kallad muscle cavity och ett ljud och en känsla som gör att man njuter av varenda bollträff! Perimeterviktningen gör att de blir lite snällare än rena blad och det kan faktiskt vara skönt på de här mellanjärnen. Den lite bredare V.T Sole-konfigurationen gör dem också ganska lättspelade även på tajtare fairways.

Från åttan till pitching wedge har jag sedan valt Srixons rena blad, Z965. Det här är ett kompakt blad med en snyggt designad muskel med vinklar som gör att hela klubban ser snabb ut. Som väntat är känslan och ljudet i toppklass, men några förlåtande egenskaper – utöver den smalare V.T.-sulan och en centrerad tyngdpunkt – finns så klart inte att hämta. Och inga såna behövs heller i de kortaste järnen.

Slutsats
Om du också gillar snygga grejer, men kanske inte riktigt längre har den talang du brukade ha (eller aldrig har varit en bladspelare) så är ett combo-set det perfekta alternativet. En stor fördel med att välja Srixons järnklubbor som jag har gjort är att de levererar allt de lovar och mer därtill samtidigt som de ser ut som en miljon dollar. Utan att kosta därefter! Faktum är att Srixons järnklubbor är mycket rimligt prissatta och därför ger bra valuta för pengarna.

Rekommenderas varmt!

Not: Efter några förfrågningar får jag komplettera med prisinfo. Sju järn (blanda valfritt mellan Z 965, Z 765 och Z 565) kostar 9799 kronor. Då får du välja fritt på grepp och skaft (ej Px) i sortimentet. Z U65 kostar 1899 med stålskaft (2299 med grafit).

Länkar