För den som rest runt lite i världen och fått en tvåhjulig hyrvagn (eller gud förbjude fortfarande har en sån själv) är det ingen tvekan om hur enormt mycket bättre de trehjuliga vagnarna är. De rullar lätt, de är smidiga att skjuta framför sig och snedbelastar inte ryggen lika mycket när man drar dem bakom sig (eftersom man inte samtidigt behöver trycka ned dem).

Robust, men ändå lätt
Det som först slår mig med den här vagnen är hur lätt den är i förhållande till hur robust och stabil den ser ut redan när jag packar upp den ur kartongen. Med en vikt på bara drygt sju kilo är den smidig att lyfta upp även ur djupare bagageutrymmen eller att ställa upp i ett överskåp i golfklubbens bagbod.

Den är kompakt (40x70x35 enligt min tumstock), men hjulen tycks inte gå att ta av så den blir inte direkt platt. Den fick dock lätt plats i mitt bagageutrymme tillsammans med golfbagen, skoväskan och lite annat smått och gott som ligger där.

Jag saknade instruktioner för hur den skulle fällas upp, men det visade sig inte behövas. Bara att vika upp och slänga på bagen samt fästa de smidiga remmarna uppe och nere. Klart. Justeringen av handtaget i höjdled var också hur smidigt som helst.

Massor av förvaringsutrymmen och smarta funktioner
För mig är det viktigt att en bra golfvagn har gott om förvaringsutrymmen (eftersom jag har en bärbag som jag aldrig bär, men har fyllt med allsköns prylar redan). Pathfinder 3 har också massor av utrymme i form av en mjuk ficka med kardborrestängning (för t.ex. lasermätaren), ett flerdelat fack i hårdplast för bollar och andra prylar (och ett öppet fack där mobilen passade utmärkt för den som vill köra en GPS-app) samt en mjuk nätficka med gott om plats för t.ex. headcovers.

Sun Mountains vanliga paraplyhållare medföljer och det ska skruvas i handtaget där det utan vidare håller även stora paraplyn på plats. När du fällt upp paraplyt skyddar det inte bara dig mot regn (eller sol på sommaren), det håller även alla dina klubbor och prylarna du förvarar i fickorna torra. Den stabila vagnen håller sig också upprätt även i vanlig vind, men naturlagarna tar så klart över när det blåser mycket.

Ett par andra smarta funktioner är drickahållaren som verkligen håller flaskan på plats (även om det nog är svårt att få dit de lite större flaskorna som en del vill ha) samt handbromsen som gör att man slipper fippla med en meckig fotbroms och repa det nyputsade ovanlädret. Jag imponerades mycket av skivbromsen innan jag såg att det bara var en sprint som gick in i något av hålen. Men ändå.

Stabil och lättmanövrerad
Under rundan imponeras jag också av hur Pathfinder 3 levererar den perfekta balansen mellan stabilitet och lätt manövrering. De dubbla gummihandtagen är sköna att hålla i och när jag släpper iväg vagnen nedför en backe rullar den spikrakt. Skulle den inte göra det så medföljer en insexnyckel för justering av framhjulet. Bra också att även min smalare bärbag hölls perfekt på plats och inte snurrade som på en del vagnar.

Den Sun Mountain Pathfinder 3 som jag testade är diskret svart och passar mig utmärkt. Den som vill flasha lite mer kan välja någon av de andra två färgerna som förs av svenska representanten Ligma: vit eller grå/röd. Priset är rimliga 2395 kronor och du kan köpa den i välsorterade golfshopar.

Länkar