Vi börjar från början. Om du inte redan läst presentationen av GAPR som vi gjorde tidigare så handlar det i princip om följande: Många spelare är inte bekväma med att slå långa järn. Och deras kortaste fairwayklubba går så långt att där finns en lucka ("a gap" som det heter på engelska). Här ska GAPR-klubborna passa.

Det finns tre former – LO, MID och HI – alla ihåliga och fyllda med SpeedFoam, som har olika loft samt är justerbara med TaylorMades vanliga loft sleeve så att du kan justera loft och även lie för att verkligen få till exakt rätt bollbana och längd för dig. Den härligt svarta finishen på huvudet kompletteras med ett svart KBS Hybrid-grafitskaft – och de gröna accenterna går igenom hela vägen upp till greppet. Snyggt!

Så hur fungerar det då? Jodå, tackar som frågar. Jag är en sån som hatar hybrider, men älskar järn. Därför tänkte jag att LO-klubban nästan var lite för fet och att hela idén med de tre formerna var lite dum. Men det är jag som är dum. TaylorMade kan det här med driving irons och rescue-klubbor och de har levererat tre klockrena varianter här.

GAPR LO
Det här är den första klubban jag provade eftersom jag är svag för järntvåor och gillar idén med en driving iron. Utseendet är förtroendeingivande och du kan välja på 17, 19 och 21 grader (2, 3 och 4). Eftersom jag inte har riktigt den bollhastighet som Tiger Woods har i videon ovan fick jag kanske inte riktigt den utdelning jag hade önskat mig på den 17-gradiga tvåan jag provade. Den var dock skön att slå både från pegg och på fairway – men jag försökte inte ens i ruffen eftersom bollbanan redan var i den låga änden av en låg skala. Sannolikt perfekt för linksgolf när det är tre klubbor motvind.

GAPR MID
Här är vi någonstans emellan en driving iron och en rescue, med något större huvud och betydligt bättre resultat för min svinghastighet (någonstans kring 100 mph med drivern). De tre alternativ som erbjuds är 3, 4 och 5 i loften 18, 21 och 24. Över bollen har GAPR MID ett ganska betryggande utseende och det är enkelt att svinga fritt. Och det pirrar i hela kroppen av den underbara bollträffen och bollen bara sticker iväg som skjuten ur en kanon.

Jag slog den här klubban både längre och rakare än GAPR LO i genomsnitt – även om den inte var lika lång på det längsta slaget (229 meter mot 221 meter – förvisso med "lite" rull). Den större träffytan och bättre placerade tyngdpunkten hjälpte mig att få bättre utgångsvinkel och bollhastighet. Här är också slagen från fairway lika enkla att slå som från tee, och även ett andraslag från lättruffen fungerade bra på ett par 5-hål. Det får dock finnas plats för rull, för något stopp tycktes inte finnas och bollen bara rullade och rullade. Enda nackdelen är att den inte ser lika cool ut som GAPR LO.

GAPR HI
Här är vi nu inne på en mer traditionell hybridform, som påminner mycket om TaylorMades tidigare hybrider för bättre spelare eller någon av de gamla Adams-hybriderna som hade lite mindre och kortare huvuden. Här finns fyra alternativ från tre till sex med loften 19, 22, 25 och 28.

För mig som aldrig gillat hybrider är det här ändå en relativt bra kompromiss. Dock kom de sedvanliga höga drawarna som mina kompisar vill kalla för hookar och det gör att den här klubban inte kan ta en plats i min bag. Och för de som vill ha en traditionell hybrids egenskaper finns billigare varianter även från TaylorMade.

Slutsats
Det är inget snack om saken. TaylorMade GAPR är bra grejer i premiumklassen. Om du har en lucka i din bag och 2499 kronor över så föreslår jag att du hastar iväg till närmaste shop där du kan prova ut en GAPR som passar dig. För egen del blir det nog en MID. Eller LO om det är blåsigt. Sen är frågan bara om man kan få tag i ett set TaylorMade P790 Black så att man färgmatchar grejerna.

Länkar