Jag hade chansen att vara med när TaylorMade skulle presentera nya M5 och M6 för pressen, men fick avböja och missade därför att prova företagets två nya drivers i den kaliforniska värmen. I stället har jag fått nöja mig med halländsk gråvinter (och några soldagar) för att testa två klubbor som måhända inte är någon fantastisk revolution, men har gott om innovation.

Speed Injected
För många år sedan kunde klubbhuvuden vara hur stora som helst och det fanns ingen gräns för mycket en träffyta kunde fjädra – så kallad trampolineffekt – men nuförtiden är det där noga reglerat. En driver som har för hög trampolineffekt är inte godkänd för spel och man kan bli diskad om man har en sån i bagen.

Nu blir sannolikt ingen (eller i alla fall väldigt få) drivers testade på våra klubbar, men tillverkarna är noga med att inte släppa ut så kallade non-conforming drivers. Det har traditionellt gjorts genom en rejäl marginal till gränsvärdet, men TaylorMade går nu åt andra hållet. Deras träffytor tillverkas *hetare* än de får vara och sedan injiceras ett konstharts genom två hål i träffytan för att få ned trampolineffekten exakt till den regelmässiga gränsen.

Vad betyder det då? Ja, inte att man automatiskt slår 300 meter som proffsen, men med maximal trampolineffekt kan du få ut en högre bollhastighet, runt 2 mph högre, och det betyder att du också får mer längd. Tekniken betyder också att den högre bollhastigheten är tillgänglig på en större del av träffytan, vilket också betyder att de är mer förlåtande.

M5 –justeringsbonanza!
TaylorMade har fyra olika modeller i sin 2019-serie och jag har testat två av dem, M5 och M6. Utöver dessa finns även en något mindre M5 Tour för bättre spelare samt M6 Draw för den som har problem med slice och behöver lite extra hjälp.

Redan när jag packade upp M5:an och såg den första gången reagerade jag på utseendet. Det är samma tema som förra årets M3 med silvergrå och svart kolfiber, men nu är kolfibertoppen matt i stället för glanspolerad och där jag själv tyckte att det var ännu ett steg tillbaka (liksom från M1 2017 i vitt och svart) så har flera av mina assistenter (det är inte svårt att hitta folk som vill prova nya grejer) kommenterat just detta och menar att det är skitsnyggt. En smaksak alltså, och jag vande mig snabbt vid det nya utseendet. Den nya headcovern har bättre form, men saknar lite färg tycker jag.

I en jämförelse mellan M3 och M5 (samma skaft, samma inställningar) visar det sig också att bollhastigheten i snitt (tre olika spelare, handicap 9, 4 och +1) är högre, faktiskt lite drygt två mph högre. Det betyder alltså att M3:ans "marginal" upp till maximal COR kostat fyra–fem meter carry. Det var också tydligt att M5 är en snällare klubba och bollhastigheten finns kvar även på de sämre träffarna i större utsträckning.

I övrigt är M5:ans nya inställningar relativt jämförbara med M3:ans. Justeringsmöjligheterna är bra, men det gäller att veta vad man gör – efter lite skruvande hit och dit är det lätt att man får en skruv lös (och inte på drivern då). 1770 olika inställningar per loft och en justerbar hosel är nästan *för* bra. Det blir också stor skillnad på både känsla och ljud när man flyttar vikterna så ett tips är att ta hjälp av en bra utprovare i stället för att skruva själv.

Just ljudet är något som skiljde sig en del – redan M3 hade bra ljud, men M5 är ännu mer kraftfullt och lite lägre. Det här är dock ännu en smaksak eftersom vissa gillar en högre ton. Enda sättet att hitta rätt är att prova själv.

M6 – snällare än någonsin
När den första M2:an kom för några år sedan var det många som bytte driver. Den var snygg (vit med glanspolerad svart kolfiber på toppen) och den var ruskigt lättspelad. Stabilitet och hög bollhastighet även en bit utanför sweetspot var poänger som föll konsumenterna i smaken. Det årets M1:a var dock inte alls lika vänskaplig trots många justeringsmöjligheter och till året efter M1 2017 och M2 2017 var skillnaden mindre.

Denna utveckling fortsatte i M3 och M4 förra året, men först nu har M6:an fått betydligt bättre spinnkaraktär och är därmed ett verkligt alternativ för många spelare som annars behöver få ned spinntalet med sin driver.

En nyhet från förra årets M4 är M6:ans så kallade Inertia Generator – en stor vikt på hela 46 gram längst bak, vilket förvisso kostar lite av M4:ans aerodynamiska fördelar, men gör nya M6 till en riktigt lättspelad och förlåtande klubba helt i klass med de snällaste drivers som finns på marknaden. Och här är poängen för oss som inte utnyttjar längd för att scora. Fler träffade fairways betyder fler träffade greener och därmed lägre score.

En annan fördel med den nya vikten längst bak i sulan är att klubban nu sitter mer square än gamla M4 som kunde kännas lite skräckinjagande när man satte ned klubban och den kändes väldigt öppen. Med träffytans nya design och toppens sikthjälpmedel har nya M6 också en väldigt behaglig estetik när man står över en peggad boll.

Skaft och specifikationer
Både M5 och M6 levereras med flera olika standardskaft, där M5:ans Mitsubishi Tensei CK Orange 60 i stiff kändes bäst för mig (även när jag satte det i M6:an). För den som vill ha lägre launch och mindre spinn är HZRDUS Smoke-skaftet från Project X en fullträff och då också ett självklart val eftersom det inte kostar extra. Varning dock för att det här skaftet inte är något för oss vanliga dödliga.

Både M5 och M6 är 45,75" långa och för många spelare kan det vara värt att be utprovaren om hjälp med att undersöka om inte ett kortat skaft är bättre för att få ned spridningen ytterligare. Fortfarande gäller att rakare är bättre än längre (även om det så klart är coolt att slå långt). Beställer du en klubba får du den med önskad längd och din pro kan hjälpa dig att kapa skaftet om du senare känner att du behöver korta ned det lite.

Som på förra årets M3/M4 har både M5 och M6 så klart kvar Twist Face som räddar slag på tån och hälen. Träffytan har nu försetts med ny ICT (Inverted Cone Technology) som är ett sätt att ge hög bollhastighet (och därmed längd) över en större del av träffytan. Spåret i sulan heter nu Hammerhead 2.0 och ger ännu bättre flexibilitet för tunna träffar lågt på träffytan.

M5 eller M6 – vilken är rätt för dig?
Vilken klubba du ska välja beror alltså i hög utsträckning på om du vill kunna justera tyngdpunkten och bollbanan eller om du bara vill ha en förlåtande klubba som ger bra längd. För den som tvunget vill skruva finns också en liten prisskillnad att beakta (5999 kronor för M5 medan M6 går för "fyndpriset" 5299 kronor).

Oavsett vilken klubba du väljer så får du en driver med hög kvalitet, hög bollhastighet även om du inte nitar sweetspot varje gång och bra hjälp att räta ut dina slag från tee. Från och med 15 februari kan du själv testa vilken klubba som passar dig. Passa på – det är ett rent nöje att slå med TaylorMades nya drivers.

Mer info och specifikationer i nyhetsartikeln här.

Bläddra igenom bildgalleriet ovan för en illustration av nyheterna.

Länkar