Spin, baby. Spin! Det är hur roligt som helst att slå inspel med nya Milled Grind 2 från TaylorMade. Okej, det kostar lite bollar när träffytans raw-finish hugger tag i bollen, men hur kul är det inte att se bollen studsa till och sen komma tillbaka som om den var på ett snöre.

Redan när Milled Grind först släpptes 2017 var det tydligt att TaylorMade fått till en riktigt bra grej. Balansen, utseendet, känslan – allt var rätt och jag var en av många som lade en hel uppsättning Milled Grind-wedgar i min bag.

Processen med ett helt CNC-fräst huvud kostar lite, men ger oöverträffade tillverkningstoleranser. Faktiskt så bra att inte ens Tiger Woods, annars känd för att vara löjligt petig, bryr sig om att slipa på nya wedgar utan bara lägger dem i bagen och litar på att TaylorMade gjort dem exakt efter hans specifikationer.

När så TaylorMade nu kommer med en uppdaterad version är allt som var bra med gamla Milled Grind kvar och så har man lagt till en obehandlad träffyta, en så kallad raw finish som betyder att du får större friktion mellan träffyta och boll, vilket så klart ger mer spinn.

Formen är lite justerad, men inte mer än att man känner igen sig. Nytt är dock en TPU-insert i hålrummet som dels ger möjlighet till massaomflyttning och en tjockare träffyta och dels dämpar vibrationer för bättre ljud och känsla i träffen.

Enligt TaylorMade är raw den absolut vanligaste finishen på touren eftersom spinn är allt där. För oss vanliga dödliga har det varit lite avskräckande att experimentera med raw eftersom klubborna sett lite halvruttna ut när man ställt in dem, utan att torka av dem, i ett kallt garage efter en runda. Med ett i övrigt behandlat huvud och en raw träffyta får man det bästa av två världar.

Enligt TaylorMade ska träffytans raw-finish i kombination med vassare, djupare och smalare ZTP-grooves och ett laseretsat mönster mellan träffytans grooves inte bara ge mer spinn utan även en mer konsekvent och stabil bollflykt eftersom bollen inte "glider" upp längs träffytan. Huruvida detta stämmer eller inte är inget jag kunnat avgöra, men det låter sannolikt.

Det kostar dock att ligga på topp för redan efter några slag med den nya 56° MG2-wedge jag provat så har jag repat av en hel del skal från mina bollar. Nästan som gamla tiders square grooves då man kunde se strimlat skal flyga som konfetti efter en boll man nypt för våldsamt. Nåja, kanske inte riktigt så illa, men ändå.

Spinnmässigt var nya Milled Grind 2 mest imponerande på fulla slag och pitchar. Även på små chippar som jag ofta vill nypa till lite var det märkbart bättre spinn jämfört med min gamla Milled Grind, som iofs fått en rejäl genomgång efter många slag i olika lägen.

Om du också är ute efter en wedge med massor av kontroll är det väl värt att ta en titt på Milled Grind 2 från TaylorMade. Det är dock wedgar sannolikt mest lämpade för lite bättre spelare – och inget annat är väl att vänta av en produkt som utvecklats med feedback från självaste Tiger Woods.

Länkar