Våren har förbytts i sommar, men det har varit väldigt mycket vind ett tag – och därför passat bra att testa ett par fairwayklubbor från TaylorMade. Både som ersättare för drivern från tee och för att försöka pressa in bollen på två på nåbara par 5-hål.

M-serien som började med M1/M2 (två gånger), sen blev M3/M4 och så förra året M5/M6 heter nu SIM. Namnet bygger på driverns nya form och står för Shape In Motion. Tekniskt sett handlar det om aerodynamiska former som ska ge högre klubbhastighet och mer längd.

Bland de tekniska finesser som TaylorMades SIM-fairwayklubbor har försetts med finns en gammal favorit, TaylorMades klassiska V Steel-sula som ger bättre kontakt med marken och större flexibilitet. Här finns också Twist Face som vi nu lärt oss ger rakare slag och Speed Pocket som hjälper till att skicka iväg bollen med högre bollhastighet och gör klubborna ännu mer förlåtande, särskilt vid tunna träffar.

Maxad spoon
När jag packade upp lådan hittade jag till min förtjusning inte bara den vanliga SIM Max-spoonen med 15 grader loft utan även den lite touriga SIM Titanium i en Rocket 3-version med 14 grader loft. Det första jag upptäckte när jag slet av plasten och satte ned dem var att de ser väldigt lika ut över bollen – men den enda graden loft är inte i närheten av att beskriva skillnaden mellan de här två klubborna. Vi lämnar "raketen" därhän så länge och tar en närmare titt på SIM Max.

SIM Max har ett huvud i stål och kolfiber med den utmärkta V Steel-sulan och en C300-träffyta. Det här är en klubba som är avsedd att ge högre utgångsvinkel och vara mer lättspelad. Det gör den till en riktigt bra ersättare till gamla M6 som jag spelat mycket med. SIM Max har liksom föregångaren en riktigt skön bollträff och ett bra ljud, och jag som normalt vill ha en eller ett par grader extra loft (vilket inte går med den här klubban som är limmad och alltså saknar loft sleeve) har inte haft några problem att få upp bollen med de här klubborna.

Klockren klubba
Spelmässigt är det en klockren klubba som utan vidare skulle kunna ersätta drivern i såväl min som många andras bagar – den går långt och är nog så förlåtande. Det Fujikura Ventus-skaft jag har i den här klubban laddar bra och är stabilt nog de gånger jag försöker pressa iväg en boll från lättruffen. V Steel-sulan må vara en stor del marknadsföring, men den levererar verkligen, liksom Speed Pocket som nu i många år gjort TaylorMades fairwayklubbor till riktiga fartvidunder.

Estetiskt är jag lite kluven. Jag gillar de blå accenterna, men den "betonggrå" färgen som kompletterar grafittoppen är lite blek tycker jag. Det är förvisso en smaksak och den har fått positiva kommentarer av folk på rangen så ta en titt och se vad du själv tycker. Golf Prides Z Grip-greppen med TaylorMade-logo (smakfullt placerad undertill när man står uppställd) är inte bara snygga att se på, de känns också bättre än förra årets Lamkin-grepp på M6:an.

Om du också är lite ekonomiskt lagd är SIM Max, för 2999 kronor, förvisso inte någon budgetklubba, men den är ändå 1400 kronor billigare än "storebror" SIM Titanium som är en aning mindre och utöver en ZATECH-träffyta i titan också har en tung sulvikt i stål.

Bra för "bättre" spelare
Med sin ultralåga tyngdpunkt är SIM Titanium tänkt att ge mer längd med hög utgångsvinkel och mindre spinn. Det är dock tydligt redan från början att det här är mer klubba än jag kan hantera. Sonen, som har +120mph svinghastighet med drivern får bollarna att flyga fantastiskt fint, men jag behöver slå den från pegg för att få någon utdelning och då blir den mest en ersättning för driver. För att slå den vettigt från fairway behöver jag lofta upp den och då får jag en stängd känsla som jag inte trivs med.

Spridningsmässigt är SIM Max betydligt bättre för mig. Sannolikt för att jag pressar Sim Titanium för mycket, så raket den är, och då ofta missar vänster. Det är också relativt stor skillnad på ljud och SIM Titanium har ett betydligt köttigare ljud som jag gissar tilltalar bättre spelare mer än SIM Maxens lite högre ton.

Ska du köpa en fairwayklubba är TaylorMades SIM-serie väl värda en titt. De har också en Draw-version för dig som kämpar med slice och när det är demodag nästa gång föreslår jag att du slår med lite olika klubbor både med och utan pegg för att hitta den som är rätt för dig.

Foto & video: Per Nilsson, @thenilsson13

Länkar