Titleist är utan tvekan ledaren när det gäller bollar. Och det är inte underligt med den ikonförklarade Pro V1-bollen som de facto revolutionerat golfen mer än kanske något annat genom åren. Medan vi väntar på nästa version av Pro V1 (den brukar förnyas med jämna mellanrum) har jag fått några Tour Speed-bollar att prova.

Vad är det för något?
Titleist har saknat en boll i det här segmentet, precis under toppbollarna, och vill nu ha en del av de pengar som golfarna spenderar här. Tour Speed är en tredelsboll med uretanskal – precis som Pro V1 – avsedd att ge dig längd såväl som den kontroll du vill ha i närspelet. Och det för 449 kronor per dussin!

Bollen har en höghastighetskärna med en jonomermantel som tillsammans ska ge hög bollhastighet och så ett TPU-skal (termoplastisk uretan) som ger kontroll i närspelet. Bollens 346 "quadrilateral dipyramid dimple design" gör sedan att vi har en boll tillverkad för massorna och som ska passa för alla.

Så hur var den då?
Först och främst kan jag säga att jag var lite besviken när jag tog upp bollen ur förpackningen. Den var glansig och fin, men känslan var lite åt NXT-hållet med den något fetare stilen på Titleist och siffran. Ett plus är dock den dubbelriktade pilen med texten TOUR SPEED som fungerar utmärkt som sikthjälpmedel för oss som vill linjera bollen när vi ska putta.

I syfte att vara "en boll för alla" levererar Tour Speed bra spinn med korta järn och wedgar medan konstruktionen ger mindre spinn i det långa spelet. Jag som har för mycket spinn generellt tycker dock fortfarande att den spinner för mycket med drivern (jämfört med Titleist AVX, min vanliga boll) medan min medspelare var mycket mer nöjd och slog härligt långa utslag med bara en antydan till fade för att hålla emot vinden.

Kring greenerna var det en ren fröjd att slå nypchippar eller halvslag med en studs och sen stopp. Om det är bollen, min attackvinkel eller greenerna vet jag inte, men ett par lite för hårt slagna inspel med wedgar imponerade kraftigt på publiken (en äldre gentleman som gick med) när bollen spann tillbaka rejält. Som alltid lika trist med så mycket spinn när man slår inspelet för kort dock ...

Sammanfattning
Om du spelar Pro V1 (eller AVX eller nån annan premiumboll) idag och gör det för att du vill ha den vässade prestanda som levereras i premiumkategorin vill du nog inte byta. Men om du spelar Pro V1 för namnets skull eller en annan boll i det här "nästan premium"-segmentet så är Tour Speed ett bra alternativ, med sin prislapp på 449 kronor per dussin. Prova och se vad du tycker!

Länkar