Okej, det är lika bra att vi får det ur världen direkt. Wilson Golf har inte samma stjärnstatus som TaylorMade, Callaway eller Ping när det gäller brand recognition, tour presence eller allmän uppmärksamhet bland vanliga golfare. Men det betyder inte att Wilson inte kan leverera hög kvalitet – som många av oss vet efter att ha provat deras grejer de senaste åren. Stor marknadsföringsbudget är som bekant inte allt.

Jag är skeptisk
När den andra upplagan av reality-tv-serien Driver vs Driver var avgjord stod nya Cortex som segrare och även om den då fick en del uppmärksamhet så är det få som haft en chans att prova den. Jag var måttligt imponerad av Triton-drivern som vann första upplagan och var faktiskt lite skeptisk innan jag av slumpen råkade träffa en Wilson-representant och fick en Cortex-driver i händerna.

Cortex marknadsförs som "Wilson's Most Adjustable Driver Ever" och det är en riktigt snygg pjäs. Faktiskt en av de snyggaste drivers jag provat. Den härligt traditionella formen sitter bra vid bollen och den synliga kolfibertoppen kompletteras med ett litet siktmärke. En hög träffyta ger också en trygg känsla när man ställer upp till bollen.

Justeringsmöjligheterna består av två utbytbara vikter (två och åtta gram) och en skjutbar åttagramsvikt i ett mycket långt spår. Dessutom kan man justera loftet via Wilsons patenterade Fast Fit Technology (där man inte behöver skruva loss huvudet helt för att justera – så slipper man tappa det i marken och repa toppen). Den här klubban har 10,5 grader loft och det passar mig utmärkt. Det finns även 9 och 12 grader för den som behöver mer/mindre loft utöver justeringen.

Pang-pang!
Vid tillfället höll jag på att jaga lite högre klubbhastighet och berättade mest för folk hur bra resultat jag fick på mina off center-träffar med andra drivers. Sweetspot-träffarna var lätträknade och de moderna klubbornas förlåtande egenskaper fick verkligen jobba. Min vana trogen (not my first rodeo) satte jag den tyngre vikten i hälen och den skjutbara vikten cirka mitt på för att få den bollbana jag gillar.

Pang! Mitt i sweetspot. Ojdå, det här var ju enkelt. Pang! Mitt i prick igen. Den stabila känslan i Cortex med det snygga vita Fujikura Atmos Tour Spec-skaftet är svår att beskriva. Det är som att man får ett öga i nacken och kan hålla koll på huvudet genom hela baksvingen – det ger ett lugn som gör att det är lätt att få ned klubban på planet och leverera huvudet square in i bollen.

What do the numbers say?
Jag använde Flightscope för att experimentera lite med inställningarna och när jag rensat bort de första testslagen är det dags att kolla siffrorna. Längden är fullt jämförbar med många andra av årets drivers (bättre än de flesta faktiskt) och jag slår löjligt rakt. Boll efter boll – mitt i sweetspot med en lugn sving – sticker rakt ut med en skön bollbana och landar en bra bit bort trots att det är rätt kyligt den här tidiga vårdagen.

Som vanligt vaknar man ur drömmen när det är som skönast och min inspiration gör att jag börjar krångla med svingen för att slå längre – och då hamnar också träffarna längre ut från mitten. Cortex visar sig dock vara en snäll driver även här. Visst – det är inga supersiffror längre, men fullt rimlig längd fortfarande. Och spridningen är inte värre än att jag hade haft de flesta av de här lite sämre träffade bollarna på fairway eller i alla fall inte i skogen på min hemmabana.

I've got a feeling
Det är kanske ingen överraskning att säga att jag fick svälja mina fördomar om reality-tv när jag provade Cortex. Utöver att den är snygg och bra så är den dessutom skön. Ljudet i träffen är riktigt bra och när man matar ut boll efter boll är det ett härligt sug i träffen så att man verkligen känner hur bollen får rejält med pisk. Den levererar också på bana – med bra carry och lite skön rull eftersom jag skruvat in vikter, loft, spår och spinn rätt.

Wilsons Cortex är den bästa Wilson-driver jag provat. Och då var jag barnsligt förtjust i D100-drivern (som var så härligt lätt och lättsvingad). Det är förvisso ingen superbillig pjäs, men 4699 är ändå en bit under de dyraste drivers som finns på marknaden i år. Och med det utseendet, den prestandan och den känslan så är den riktigt prisvärd. Prova själv!

Länkar