Trenden med mjuka golfbollar har nu gått så långt att alla bolltillverkare levererar någon form av mjuk boll för spelare med lägre svinghastighet (eller bara för spelare som gillar den mjuka känslan). Först ut på banan var dock Wilson, som med DX2 Soft (som hette just Duo Soft i USA) levererade en boll med härligt mjuk känsla i kombination med riktigt bra prestanda i alla delar.

Bollarna i det paket DUO Soft+ jag fick i vintras har jag roat mig med att langa ut i diverse vattenhinder i olika delar av världen – i hettan i Ras al-Khaimah, i kylan och vinden (och regnet) här hemma i Sverige och i det härliga vårvädret på Mallorca nyligen. Innan jag testat bollarnas simförmåga (riktigt usel) har jag dock hunnit bilda mig en uppfattning om DUO Soft+ och det är en riktigt trevlig bekantskap.

Mjuk boll. Och lång!
Enligt Wilson själva har nya DUO Soft+ en kompression på bara 35. Nu finns ingen universalstandard för kompression, men det är lågt. Jättelågt. Och det känns också som att bollen nästan smälter på träffytan när man skickar i väg den. I kombination med den Mavrik-driver jag provade var det ett mycket behagligt ljud i träffen.

Det är dock inte så lågt som förr, då DX2 Soft hade 29-kompression. Detta beror på att man med en ny kärna, VelocitiCOR, och ett nytt skal menar sig lyckats ta fram och förstärka varenda uns av kraft i din sving. Det här ska göra DUO Soft+ till världens mjukaste och längsta tvådelsboll i premiumklassen. Visst, det här låter som om en marknadsförare fått fria händer att bluddra på, men det är inte bara snack.

Det finns väl förvisso ingen direkt premiumklass för tvådelsbollar, men om vi lämnar det därhän så kan jag rapportera att min svinghastighet på runt 100 mph levererade bollhastigheter som var fullt jämförbara med de bollar jag brukar spela på. Det ryktas att spelare med lägre svinghastighet ska få mer längd med en sån här boll än t.ex. de dyraste premiumbollarna, men huruvida så är fallet kan jag inte uttala mig om. Däremot antyder ett ovetenskapligt launch monitor-test med ett halvdussin av både gamla och nya bollen att det finns en liten längdfördel att hämta i DUO Soft+.

För mig som har för mycket spinn med drivern fick jag dessutom en mycket behaglig bollbana när jag bankade iväg DUO Soft+ som också ger mindre spinn. Jämfört med de tourbollar jag brukar spela kunde man se en relativt stor skillnad med blotta ögat och en launch monitor bekräftade det. För den som redan tidigare hade lite spinn är det dock kanske inte lika bra, men gissningsvis lär inte den typen av spelare köpa den här bollen ändå. För alla andra är det bra både för längd och riktning (mindre spinn = mindre slice).

I närspelet då?
Den spinnfördel som finns i det långa spelet är dock en nackdel för mig som gillar att slå mina wedgar med lite nyp. Känslan i träffen är riktigt skön, men jonomerskalet gör att bollen rullar ut mer när den landat. Det här är nog något jag skulle kunna vänja mig vid och eftersom jag (och de flesta andra amatörer) slår de flesta halvslag och chippar för kort är det kanske egentligen inte så dumt. Skillnaden var heller inte så stor – ett gäng chippar med tourbollar från träningsväskan jämfört med ett dussin nya DUO Soft+ visade att min känsla var korrekt, men jag fick i princip lika många bollar nära med båda varianterna.

När jag sen tog fram puttern var det till en början lite svårt att få någon känsla för längden. Bollen är helt enkelt så mjuk att det krävdes en hel del puttar för att hitta den feedback som jag vill ha. Då ska det nämnas att min putter redan har en rätt så avancerad fräst träffyta, men den som har en mjuk insert kommer nog knappt att känna träffen alls.

Pris och tillgänglighet
För de flesta golfare är nya DUO Soft+ en riktigt bra boll med många positiva egenskaper. Om du inte redan sitter på ett stort lager DX2 Soft är det här ett vettigt köp, särskilt eftersom den bara kostar 279 kronor per dussin. Håll också utkik efter någon av de kampanjer som brukar finnas på Wilson-bollar.

Länkar