Som relativt frekvent rangebesökare, men med mycket dålig förmåga att fokusera på vettig träning snarare än att "producera tomma hinkar" så är jag helt rätt målgrupp för andra generationen av Zepps träningshjälpmedel Zepp Golf 2.

Liten och lätt
Zepp Golf 2-sensorn är en liten puck som med tillhörande klämma fästs i kardborrefliken på din handske och sedan, efter några sekunders kalibrering, har koll på exakt hur du rör din vänstra hand – och den är så lätt att man inte alls märker att den sitter där om man inte tittar på den illgula pucken.

Utöver sensorn kan Zepp Golf 2-appen också mäta hur du rör höfterna genom att du lägger din mobil i framfickan och aktiverar mätning av höftrotationen. Mycket genomtänkt och smart, och dessutom något som jag aldrig tidigare sett i t.ex. Garmins TruSwing eller Skycaddies SkyPro.

Kommunikationen med mobilen (iOS eller Android) görs via Bluetooth, och om du har telefonen i fickan så överförs svingarna genom en synkronisering när du tar upp den. Om du vill få mer omedelbar feedback (utan mätning av höftrotationen) kan du låta den ligga framme och direkt se hur du svingat. Den kan dessutom skilja på övningssvingar och slag.

Grönt bra - rött dåligt. Check.
I appen visas de olika planen för händerna och klubban i svingen, du får siffror på ditt tempo och din svinghastighet och i princip alla data som du får i andra system. Färgkodning visar hur du lyckas – grönt är bra, gult sådär och rött inte så bra. Tryck på något du vill träna på så får du se ett videoklipp där en pro (Michelle Wie i mitt fall) snackar lite svingteknik och får sedan förslag på träningsprogram.

Har du inte koll själv kan du göra en snabbanalys där Zepp Golf 2 via tio svingar (eller tre om du har bråttom) identifierar de områden i din sving som behöver mest hjälp och rekommenderar ett program. För min del fick jag "jobba bort din slice" – vilket var lite udda eftersom inte en enda av de tio bollarna hade minsta lilla sidskruv åt höger.

Zepp har dock en utmärkt support och på en fråga om jag missat något i kalibreringen eller inställningen så förklarade de att mätningen visade att jag kom utanför planet lite på vägen ned och träningsprogrammet för att motverka slice är samma som för att träna in ett bättre attackplan.

Inbyggd videoanalys
Har du en snäll kompis eller en bra mobilhållare kan du också videofilma svingen och analysera den sida vid sida med någon av proffsen. Den smarta sensorn startar och stoppar videoinspelningen automatiskt när du svingar.

Det finns också ett spelläge i appen, där sensorn mäter hur du svingar ute på banan och sedan ger dig statistik som du kan jämföra med andra spelade rundor. Här finns också möjlighet att se vilken skillnad det är när du svingar på bana med allt vad det innebär av mental press jämfört med hur du svingar på rangen när du kan svinga fri från alla tankar på vatten, out och bunkrar. Det här har jag dock inte testat, men återkommer om det längre fram.

Feedback i appen och via mail
Överlag är Zepp Golf 2 ett utmärkt svinganalyssystem som inte kostar mer än knappt 1600 kronor i Sverige (finns på bl.a. Dormy och Nordica Golf). Det är inte en Trackman, men den ger hyfsade data och är ju aningen billigare så att några mätningar blir fel får man ha överseende med. Extra kul att den mailar mig veckovis och berättar hur det går för mig.

Det här är ingen ersättning för att ta lektioner med en instruktör, men kan vara ett utmärkt komplement om ni tillsammans kommer fram till vilket träningsprogram och vilka övningar som är bra för dig – och du sedan mellan lektionerna kör övningarna i appen under överinseende av den gula pucken.

Rekommenderas!

Länkar