Som svensk brukar man faktiskt ganska ofta och inte utan stolthet kunna säga att, "det där är en svensk uppfinning". Trackman är tyvärr inte en sådan, men nästan. Det är en dansk produkt som har blivit in världsomspännande succé. Det enda som förhindrar att den blir en ännu större succé är priset, som gör att bland annat jag själv fortfarande bara kan drömma om en egen Trackman. Tourspelarna drömmer dock inte, de handlar, och snart har nog varenda proffs en egen Trackman.

Den senaste versionen av Trackman heter Trackman 4, och har nu begåvats med två radarsystem. En med kort räckvidd och hög upplösning som fokuserar på klubban och bollträffen samt en med lång räckvidd och hög precision för att följa bollflykten från två till 350 meter. Dessutom kan du följa puttar om du skulle råka vilja använda din Trackman 4 som golfsimulator.

Utöver radarenheterna har Trackman 4 en inbyggd videokamera med full HD som är synkroniserad med radarn samt så klart eget trådlöst nätverk för anslutning till en iPad. Den nya enheten har fått en ny design men har kvar den smidiga automatiska justeringen så att enheten skjuter ut och drar in sina ben lagom mycket för att stå i våg. Perfekt på ojämnt underlag och en batteritid på minst fyra timmar gör att du tröttnar innan din Trackman gör det även om du är långt från en elkontakt.

Men så kommer vi till det där lilla problemet. Priset. En Trackman har aldrig varit billig – och tycks inte heller bli det framöver. Nya Trackman 4 kostar i USA 19000 dollar för inomhusversionen och 25000 dollar för en som också kan användas utomhus. Om bara den där jäkla drömvinsten på Lotto kunde komma någon gång ...

Bilder: Trackman.com

Länkar