Under Armours flaggskepp är Spieth One, Jordan Spieths "signature shoe", som utvecklats i samarbete med världsstjärnan, och som försetts med finesser som ska ge faktiska resultat för hans sving – och kanske även din!

Överlag har den som så många andra premiumskor nuförtiden en lätt, vattentät och fukttransporterande ovandel med en mjuk känsla och hög komfort. Redan när man sätter foten i skon första gången känner man hur den sitter som en skön strumpa och är ljusår från gamla skinnskor där man fick leva med blödande skavsår i flera veckor.

Till komforten bidrar även en löstagbar EVA-iläggssula, som för min del dock inte bidrog något alls eftersom jag i stället la i mina specialgjutna, ortopediska inlägg. Och det här har Under Armour förutsett att många kommer att göra, varför det är gott om plats i skon även för mina lite högre sulor.

Den stora finessen med de här skorna syns på den stabila TPU-yttersulan med hårdare häl/mjukare framfot, där Under Armour har analyserat Spieths fotrörelse och försett skon med Champ-plastpikar, så kallade Rotational Resistance Spike, där man får extra bra grepp i olika riktningar och positioner. Viktigt dock att tänka på det när man byter spikar så de hamnar rätt.

Utseendemässigt är skon väldigt trevlig att se på om man gillar den här stilen. Mina helvita är en look jag gillar skarpt, men även den helsvarta är riktigt snygg. Snörning får man leva med, även om den irriterande nog går upp ett par gånger så sitter skon riktigt bra. Den som vill lyxa lite lägger på ett par hundralappar och köper Boa-versionen.

Fler skor i sortimentet
I samband med en medialansering av Spieth One fick jag även se de övriga skorna i Under Armour-sortimentet, och dessutom prova ännu en modell som hade en mycket mjuk och skön sula, men inte riktigt passade mig runt fotleden.

Under Armours "andrasko" är Tour Tips. Egentligen en sko som är väldigt lik Spieth One, med i princip samma teknik i alla delar, men med en annan look – och en aning lägre pris. Kanske för att man slipper betala Jordan Spieth för de här skorna. En god idé kan vara att ta de här skorna med Boa i stället för Spieth One med snörning om du vill ha den utmärkta Boa-snörningen, men spara ett par hundralappar.

Nästa sko är Tempo Sport, som har en ovandel i textil/mesh, men ändå är vattentät och andas via Under Armours Storm Technology. Även den här skon har Rotational Resistance-mjukspikar samt kan också fås i en Boa-version.

Det finns också ett par spiklösa skor, den street-stylade Tempo Hybrid kan vara ett utmärkt alternativ för dig som har samma skor hela dagen – på jobbet, på stan och på golfbanan. Den supermjuka ovandelen är vattenavstötande och komfortabel, och skon har en så kallad Charged Cushioning som ger tillbaka lite energi när du går. Den spiklösa sulan är ingen prestandajätte, men har de traditionella dubbarna som ger klart godkänt grepp för de flesta spelare.

Prestanda finns däremot i skon med det passande namnet Performance SL, där den spiklösa sulan försetts med dubbar som ska ge en "rotational resistance" likt Spieth One-skon. Även den här skon hade jag förmånen att få testa, och det på plaskblöta Marquess Course efter två dagars regn på Woburn.

Solen sken från en vackert blå himmel så skon fick leverera både när det gäller att vara vattentät eftersom det ibland var mer vada än promenera, och när det gäller andningen eftersom det blev ganska varmt i solen. Och skon levererade utmärkt i båda kategorierna samt hade en väldigt mjuk och flexibel sula som gjorde att det var riktigt skönt att både gå och slå i den.

Tyvärr satt Performance SL inte lika bra på min fot som Spieth One (som verkligen gjorde skäl för termen "comfort out of the box") och jag fick ett litet skavsår på hälen eftersom min fot hamnade lite för långt ned och bakkappan var lite för styv. Med en en halvsula under hälen och lite bättre komfort kan det här bli en favorit. Snygg sko också!

Du som vill köpa Under Armour-skor kan göra det i välsorterade shopar från och med vecka 11. Svenska priser ligger på 2499 för Spieth One (2699 med BOA), 2299 för Tour Tips, 1999 för Tempo Sport samt 1899 för Performance SL och Tempo Hybrid.

Bläddra igenom bildgalleriet ovan. Finns lite allmänna bilder på alla skor samt nån golfbild för den som känner suget.

Länkar