I Northern Trust Open 2010 på hade sju proffs ett utility-järn i bagen. I år var det 21. Bland annat tvåan Charlie Beljan hade plockat ur såväl trätrean som hybriden till förmån för en 2:a, 3:a och 4:a av Clevelands 588 MT Irons.

Kanske är det något att ta efter? Här är ett axplock av de utility-järn som finns. Fler bilder hittar ni i bildspelet ovan.

Callaway X Utility Prototype
En smidd konstruktion som kommer i loften 18, 21 och 24 grader. Nytt för i år är att chefsdesignern Roger Cleveland (ja, det är han som startade Clevland Golf) har rundat av hörnen för att klubban enklare ska glida igenom högre gräs. De ska även leverera en högre utgångsvinkel och bollhastighet.
Pris: 1 995 kr/st

Cleveland 588 MT
I USA säljer Cleveland sina järnmodeller i olika paket. Det vanligaste är just att man väljer MT-modellen för de längre järnen och deras 588 CB från järn-6 och neråt. I vilket fall som helst så finns MT-modellen upp till j2. Det är en ihålig smidd konstruktion och precis som övriga så är den designad för att leverera en mycket förlåtande klubba med hybridlika egenskaper.
Klubban säljs mig veterligen inte som utility-järn i Sverige ännu. Vi hittade heller inga officiella bilder på utility-järnen, men Golf WRX har kommit över en klubba och lagt ut en hel del foton som du hittar här.

Mizuno MP-H4
2 till 4 av Mizunos modell MP-H4 är vad de kallar ett hybridjärn. Serien är de mest förlåtande järnen som fortfarande är inriktade mot de bättre spelarna som Mizuno någonsin gjort. Det säger väl kanske inte så mycket med tanke på deras historia av ganska så extrema bladklubbor, men av bilderna att döma så tror jag de är ärliga. Precis som de andra handlar det om en helt ihålig konstruktion med ett smidd träffyta. 
Pris: 1 495 kr/st

Titleist 712U Prototype
Än så länge finns denna klubban bara tillgänglig för tourproffsen, men Titleist har iallafall släppt lite officiella bilder på den. På deras utvecklingsblogg så pratas det mycket om att klubban förenar hybridens förlåtande egenskaper med järnens möjlighet till att arbeta med bollen och sätta lite mer backspinn. När klubban släpps och vad den kommer att kosta får vi lova att återkomma till. Att den är snyggast av alla utility-järn vi har sett kan vi dock redan slå fast.
 

Länkar