Närspelsgurun Dave Pelz, med bl.a. närspelskungen Phil Mickelson i elevkatalogen, har ett hus i Dripping Springs, Texas. Huset i sig är förvisso fint, men det riktigt fina är baksidan. Istället för rabatter, planteringar och gräsmatta finns här ett övningsområde som knappast har sin like någonstans.

På drygt 9 000 kvadratmeter finns här möjlighet att träna alla slag från 90 meter och in, och det på ytor som gjorts för att likna bland annat tolfte hålet på Augusta National, ögreenen på TPC Sawgrass 17:e hål och fjortonde hålet på Pebble Beach. Dessutom finns en tee och några målgreener för att träna fulla slag.

Eftersom Pelz låtit konstgräsföretaget SYNLawn bygga hela området är det också underhållsfritt och greenerna tar emot bollen riktigt bra. Enligt Pelz absorberar underlaget 80 procent av energin så att bollens backspinn kan göra sitt jobb. Ett bra slag får bollen att stanna på greenen medan en smygduff gör att bollen rullar av i bakkant.

Du som vill ha en liknande setup får nog hoppas på en lottovinst, men en egen green hemma behöver inte kosta skjortan. En bra puttmatta för inomhusbruk kostar 139,99 dollar respektive 209,99 dollar för  2,25 respektive 3,7 kvadratmeter. Och har du plats på tomten kan en riktig hemmagreen för puttning, chippar och pitchar vara ett rimligt alternativ. SYNLawns greener är lättinstallerade och kostar mellan 1199 och 3499 dollar. Lika bra att slå till direkt så att du kan installera din hemmagreen och börja din träning så fort snön försvinner.

Här är självaste Jesper Parnevik med på ett jippo på en SYNLawn-green och berättar hur man gör för att sätta en lång putt, "Decent technique and a lot of luck".

Dave Pelz har också skrivit ett antal böcker - biblar egentligen, eftersom de "förkunnar ordet". Läs dem, de är faktiskt riktigt bra. Eller börja med att kolla lite av hans Youtube-klipp på Pelz Corner där han, sponsrad av Cleveland, visar hur du slår chippar, bunkerslag, lobbar, m.m.

/Uppdatering: Pelz lade ut en blänkare på sin Facebook-sida om att hans Synlawn-greener fortfarande håller. Valuta för pengarna!

Länkar