Cobra Golf är inte rädda för att prova nya grejer och det allra senaste är en 3D-printad putter: Supersport 35. 3D-printing är ingen nyhet, men tillämpningarna för tekniken blir allt fler och nu kommer alltså även vi golfare att få nytta av den.

Kittad hoppas få en testputter snart så att vi kan se om den sinnrika konstruktionen och exakt placerade tyngdpunkten är så fantastisk som Bryson DeChambeu säger i filmen här

Fyra tusenlappar och lite tur (bara 70 putters kommer till Norden) behöver du för att lägga vantarna på en Superspot 35 när den kommer om några dagar.

Läs hela pressmeddelandet nedan.

Cobra i samarbete med Hewlett Packard om framtidens sätt att tillverka golfklubbor
Cobra och Hewlett Packard inledde för två år sedan ett samarbete för att tillverka golfklubbor med hjälp av 3D-skrivare. Nu är världens första 3D-printade golfklubba här: puttern COBRA SUPERSPORT 35. Det här är dock bara början, 3D-tekniken erbjuder helt nya möjligheter att utveckla golfklubbor.

Cobra är ett av världens mest innovativa golfföretag och Hewlett Packard är detsamma inom skrivare. När de för två år sedan inledde ett samarbete var det med målsättningen att utveckla framtidens sätt att bygga golfklubbor. 3D-skrivare erbjuder nämligen helt nya möjligheter för att maximera prestanda i förhållande till vikt – precis det som alla golfföretag jobbar för att få till.

– På Cobra Golf strävar vi alltid efter att ta fram produkter som hjälper golfare på alla nivåer att spela sin bästa golf och ha roligt på golfbanan, säger Jose Miraflor som Vice President of Marketing på Cobra Golf. För att göra det är det nödvändigt att använda de mest effektiva metoderna för att designa, utveckla och producera golfklubbor. Och det är precis det vi kan göra med 3D-printing. Vi har samarbetat med HP och Parmatec och använt deras Meta Jet-teknik för att ta fram vår nya putter Cobra SUPERSPORT 35. Vi insåg direkt fördelarna med 3D-skrivare, och det handlar om ett friare sätt att designa produkterna, lättare att finjustera och ändra konstruktioner, och inte minst att slutresultatet blir detsamma varje gång. 3D-skrivare är en revolution inte bara hur vi kan utveckla och producera golfklubbor, de kommer att innebära en revolution för hela sportbranschen.

Traditionell tillverkning av golfklubbor börjar med ett stycke metal där du på ett eller annat sätt tar bort material för koncentrera massan där du vill ha den. Med 3D-skrivare är det precis tvärtom. Där börjar du med ingenting, och fyller på med material där du behöver det. Cobra och HP har utvecklat en fackverkskonstruktion med smala stag i alla möjliga riktningar för att maximera vridstyvheten och minimera vikten. Vridstyvheten, eller MOI som det ofta kallas i golfvärlden, i en 3D-printad klubba är på en helt annan nivå än traditionell konstruktion.

En annan stor fördel är att det är väldigt enkelt och snabbt att ta fram en ny prototyp eller göra finjusteringar eftersom det inte krävs några verktyg eller gjutformar. Det är bara att rita en ny konstruktion i datorn och trycka på “Skriv ut”. På samma tid som det tar att utveckla en första prototyp med traditionella metoder kan Cobra nu testa tio, kanske 20, prototyper och självklart blir slutresultatet bättre då.

– Vi började titta på 3D-skrivare för kanske åtta, tio år sedan och trodde att det skulle vara 15–20 år bort innan de kunde tillverka fungerande produkter för golf, säger Mike Yagley, Cobras Vice President of Innovation och AI. Här sitter vi mindre än ett decennium senare och vi har den första produkten färdig för golfare över hela världen att testa.

Den tredje stora fördelen med 3D-printing är att precision blir klart bättre. Det här är ett område där Cobra redan satsat stort på. Först med CNC-frästa träffytor i sina drivers, sedan MIM-konstruktionen som lanserades för en månad sedan och nu alltså 3D-printade klubbor.

– Denna putter är den första i sitt slag och är ett lysande exempel på den banbrytande design- och produktionskapaciteten hos HP:s Metal Jet 3D-teknik, säger Uday Yadati, global chef för HP Metal Jet. Cobras engagemang för innovation och marknadsledande kompetens i kombination med teknisk expertis och ledarskap från Parmatech har lett till banbrytande designvinster för golfare runt om i världen.

Världens första 3D-printade golfklubba heter Cobra SUPERSPORT 35 och den är tillverkad med HP:s Metal Jet Printer och utskriven i ett stycke 316 rostfritt stål. Genom den avancerade fackverkskonstruktionen får den en extremt lätt, men vridstyv, kropp och kan placera vikt bakom träffytan och ute i hörnen för att ge både stabilt rull och hög MOI. Dessutom har puttern försetts med en insert från SIK Golf. SIK Golf har en patenterad träffyta med fyra olika loft som ger samma rull oavsett om du slår ner eller upp på bollen när du puttar. En av delägarna i SIK Golf är Bryson DeChambeau som nyligen vann US Open med Cobras ONE Length-klubbor och som räknas som en av världens bästa puttare.

– Jag har haft stora framgångar genom åren med min SIK-putter och blev väldigt glad över samarbetet mellan SIK Golf och COBRA, men också för Cobras ambitioner med att utveckla ett nytt sätt att tillverka utrustning, säger Bryson DeChambeau. HP:s Metal Jetteknik är en otroligt avancerad produktionsmetod som dessutom är mycket exakt, vilket är nödvändigt för att tillverka bra golfutrustning. Jag tror att golfare på alla nivåer kommer att dra nytta av kombinationen av Cobras höga MOI-design och SIK:s Descending Loft-teknik.

Vill du läsa ännu mer om Cobras 3D-satsning, så skrev mygolfspy.com en intressant artikel i somras. De skriver bland annat: “Ju djupare du dyker in i möjligheterna [med 3D-printing], desto tydligare blir det att denna teknik har potential att förändra precis allt.” Det är helt klart värt fem minuter att läsa denna artikel för att förstå att det Cobra presenterar idag mer handlar om själva 3D-tekniken än om den putter de presenterar. Det är idag framtiden börjar på riktigt.

Cobra SUPERSPORT 35 släpps till försäljning 20 november och kan beställas genom Cobras alla återförsäljare i Norden. Puttern är försedd med ett Lamkin Sinkfit Smart Grip med Cobra Connect. Denna, världens första 3D-printade golfklubba, tillverkas i en väldigt begränsad upplaga. Enbart 70 ex kommer till Norden, och priset kommer att vara 3 999 SEK.

Under 2021 kommer Cobra att lansera ytterligare två produkter med 3D-teknik. Håll ögonen öppna, för det här är spännande på riktigt.

Länkar