Volvik är ett Sydkoreanskt företag som levererat bollar i olika färger ett bra tag, och sägs vara störst i världen på just det segmentet. De är också populära på damtouren i USA och nu kommer de även till svenska shopar.

Så här innan säsongen tar slut har jag fått två olika bollar att prova, Crystal och Vista iV, men det finns även en tredje – Lady 350, avsedd för damer och seniorer med lägre svinghastighet och riktigt där är jag inte ännu så det kanske är lika bra att jag inte fick några sådana.

CRYSTAL
Tredelsbollen Volvik Crystal har ett Surlyn-skal och är utformad för att passa duktiga golfare med en normal svinghastighet. Den finns i flera olika färger och den gula var lysande(!) för höstspel i lite dassigt ljus eftersom den verkligen syntes bra både i luften och i kanterna där jag befann mig lite då och då.

Känslan i Crystal är lite hård i närspelet, men med ganska låg kompression var den riktigt bra från tee och med järnklubborna – höga och fina slag med bra flykt. Den lite fastare och klickiga känslan i närspelet var alls ingen nackdel på greener som inte riktigt rullade ut som på Augusta, även om det tog ett tag att vänja sig efter de mjuka premiumbollar jag spelat på sistone. Surlyn-skalet är också tåligt och passar bra för den som håller bollen i spel och kan gå några varv på samma boll.

VISTA iV
Det här är en fyrdelsboll, även den i olika färger, med ett skal i uretan och det Volvik kallar Zirconium Z-I för bättre hållbarhet, Jag har ingen aning om det har någon verklig effekt, men det låter imponerande. Imponerande var även hur bra den här bollen flög och jag slog några av årets bästa drivar trots att det var knappt tvåsiffrig temperatur och inte särskilt mycket rull.

Tekniskt sett är bollen också försedd med ett annat dimpelmönster än Crystal och tanken är kanske att den ska vara för de bättre spelarna, men där är det kanske svårt att vänja sig vid att även den här bollen är aningen hårdare än sådana spelare brukar vilja ha. Den har dock hyfsad spinn på korta järn och i närspelet så funktionen är det inget fel på.

FÄRGGRANT
För mig är den stora poängen de olika färgerna. Den gula var riktigt tydlig, men faktum är att den rosa kanske var ännu bättre. Ljus och tydlig och mindre risk att förväxlas med löven där jag brukar hamna. Om du inte provat att spela med annat än vit boll så ta chansen – alltid mycket roligare att spela golf om man ser bollen. Och det är också alltid kul att driva ut polarna med en rosa boll!

Till säsongen ska även en mjukare tourboll, Volvik S3, dyka upp och jag får återkomma med en titt på denna. När bollarna väl kommer till shoparna kommer Crystal att ligga på rimliga 349 kronor medan Vista iV slåss i premiumklassen med 549 kronor .

Länkar