Phil Mickelson är en riktig trollkarl kring greenerna och han har nu samarbetat med Roger Cleveland för att utveckla det trollspö som han använt ett tag – och som fått konkurrenterna att ta fram liknande wedgar (ingen nämnd och ingen glömd).

”Working with Phil on the PM grind wedges has been a fantastic experience”, sade Cleveland. ”His insights are always spot-on, and implementing them to create something innovative like the PM Grind 2019 is incredibly satisfying. This wedge is going to help a lot of players hit shots they couldn’t hit before.”

Nya PM Grind 19 har tagits fram för de tre olika slag som Phil Mickelson menar att alla golfspelare behöver:

  • The Knockdown: Ett slag där bollen flyger lågt och har massor av spinn. Ett av de coolaste slag man kan se och inte särskilt svårt att slå för den som övar lite på det.
  • Hit & Check: Ett kort halvslag där bollen studsar ett par gånger och sedan tvärstannar.
  • The "Phlop": Ett lobbslag med Phil Mickelson-krydda (d.v.s. ett vanligt lobbslag, men med lite marknadsföringssås från Callaway).

Så hur hjälper då PM Grind 19 dig att slå de här tre slagen? Först och främst med nya Offset Groove-In-Groove Technology, där hela träffytan försetts med små mikro-grooves som nu är förskjutna 20 grader från övriga grooves. Det här gör att de är mer i linje med slaget när du öppnar träffytan och ska enligt Callaway ge 500-600 rpm mer backspinn.

Nya PM Grind 19 har också mer offset och en högre tå. Den högre tån är ju ganska självklar, ju mer du öppnar, desto mer kommer du att träffa bollen ut mot tån och då behövs mer material där. Men mer offset? Jo, det menar Callaway att man ska ha för att kunna ha händerna längre fram så att det blir enklare att slå de högspinnande småslagen. Men det är ganska mycket offset och ser lite märkligt ut.

Gamla PM Grind hade U-Grind medan nya sulan har C-Grind. Det här är nog mest en smaksak (och Phil Mickelsons smak gäller före våran när han är med och utvecklar). I allmänhet ska C-Grind ge mer mångsidighet och bättre kontakt i olika lägen.

PM Grind 19 levereras i fem olika loft från 54° till 64° (naturligtvis även för vänsterspelare), men de flesta lär nog vilja ha den med något av de högsta loften och som rent trollspö för de så roliga slagen kring greenerna – en rundad framkant och enorm offset känns inte helt rätt för fulla slag.

Som allt Callaway levererar nuförtiden är det premium som gäller och standardskaftet är därför utmärkta KBS Hi-Rev 2.0 medan greppet är ett Lamkin UTX. Ett alternativ till Platinum Chrome-finishen är den härligt mörka Tour Grey som sannolikt blir den som hamnar i min bag när jag langat över 1899 kronor till min wedge-langare.

15 februari kommer nya Callaway PM Grind 19 ut till försäljning och när säsongen inleds ska i alla fall jag vara redo att slå Knockdown, Hit & Check och Mlobb … nä, det blir nog bara en vanlig lobb ändå.

Länkar