Vi skrev redan i januari om FootJoys nya M:Project. Ett koncept hämtat från löpningen där skons design och konstruktion är avsedd att låta foten röra sig som om den var barfota. I löpningen sägs detta ge en mer effektiv rörelse samt minska risken för skador.

Även i golfsvingen är ju rätt fotarbete A och O, och sedan golfsäsongen äntligen kommit igång har det nu blivit ett antal rundor i M:Project-modellen med golfspikar. En intressant detalj upptäcktes medan jag satt och väntade på bollen framför och sneglade ned på skorna: De är gjorda för högerspelare!

Det låter måhända lite udda, men högerskon har små dobbar på insidan för att ge möjlighet att trycka ifrån, liksom vänsterskon har dobbar på utsidan för att ge stöd i genomsvingen. Enligt FootJoy finns ingen sko särskilt för vänsterspelare och det är inte utan att jag småmyser lite – för visst ska väl vänsterspelare skärpa till sig och byta till rätt håll?

Nåväl, skämt åsido, erfarenheterna av den superlätta skon är att den nästan känns som en mockasin. Mjuka och följsamma direkt ur lådan och inte en tillstymmelse till obehag trots att det blev en rejäl uppvärmning på rangen följt av 18 hål redan första dagen. Bland de mest behagliga skor jag provat – golfskor såväl som vanliga gympaskor.

Barfotakänslan är riktigt skön, fotlederna känns inte lika trötta efter en runda som med hårda och uppbyggda sulor och det skadar heller inte att skon faktiskt är ganska snygg (om man gillar den typen av design – de riktigt stockkonservativa rynkar såklart på näsan). Det är lätt att dra åt och knyta det korta snöret med bara ett par hällor

Huruvida spelet förbättrats är oklart, scorerna har inte varit mycket att skryta med, men det är tidigt på säsongen. Helt klart är att det är bra med en sko som låter dig finna balansen ordentligt – några riktiga pärlor med drivern har det blivit, och det med en skönt balanserad follow-through så att spelkamraterna retat sig på att jag poserat medan bollen seglat iväg högt, långt och rakt. Bara det är ju värt en och annan krona.

Kittads betyg på M:Project blir en solklar femma. Rekommenderas varmt!

Länkar