Redan när man packar upp ett par Adipower Boost slås man av att de är ett par riktigt snygga golfskor i den sportigare klassen. Släktskapet med tidigare Adidas-golfskor syns tydligt, men samtidigt har formen förnyats lagom mycket. Det är dock "under huven" som Adipower Boost imponerar mest.

Skon är uppbyggd på något som Adidas kallar för "boost foam", som är en innovativ dämpningsmetod och tidigare funnits i företagets skor för löpning, basket och baseball. Tekniken bygger på ett material med tusentals så kallade energikapslar av av TPU (thermoplastic polyurethane) som tillsammans lagrar upp och ger tillbaka den energi som foten genererar.

Nästan för bra
Det går att känna på materialet med fingrarna på några delar av sulan och det känns riktigt fluffigt. Så fluffigt att det till en början nästan känns lite för mjukt när jag dragit på mig dem och tar mina första steg. Det fjädrar som ett mjukt och sviktande gymnastikgolv och när jag vant mig så kan jag absolut förstå poängen i att lagra upp energin och ge tillbaka den i steget.

Enligt Adidas ska Boost-skummet också fungera oavsett temperatur, till skillnad från vanlig dämpning i sneakers som antingen blir för stum i kyla eller för svampig i värme. Med några rundor i nästan nollgradig temperatur och ett par i mer behaglig temperatur kan jag också rapportera att även här håller Adidas vad de lovar.

Sitter som gjutna
Passformen är riktigt bra – för mig. Skorna är nämligen ganska smala och på mina långsmala fötter sitter de som gjutna. Om du har lite bredare fötter rekommenderar jag att du känner efter ordentligt när du provar dem i shopen så att du får rätt storlek (jag har ändå gått upp en storlek jämfört med några andra skor jag provat. Den utmärkta passformen och den mjuka ovandelen gör också att det aldrig ens är nära skoskav, inte ens första rundan.

Greppmässigt är Adipower Boost också en riktig fullträff. Med så kallade gripmore-spikar – små plastspikar i olika storlekar som är fasta och alltså inte kan bytas när de slitits ut – strategiskt placerade på sulan är greppet så bra att jag på rangen känner att jag måste vrida ut vänsterfoten lite extra eftersom jag inte (som jag brukar) kan vrida runt den i genomsvingen. På banan, som är lite sådär vårfuktig under premiärrundan, är det heller aldrig minsta tendens till att halka och jag saknar inte de lite kraftigare mjukspikar som flera andra skor i testet har.

Sammanfattning
Snygga och sköna Adipower Boost levererar både perfekt passform och bra grepp – och en rejäl bonus i form av dämpningen och energikicken. Det finns fyra olika färgkombinationer och priset på 1700 kronor är inte så tokigt. Om du hittar en Boa-version (bara 100 kronor dyrare) slipper du också trassla med att knyta skorna.

Länkar