När ECCO lanserade sin BIOM Golf-sko var det en nyhet i golfvärlden. Tekniken bygger på Natural Motion, där foten ska få arbeta naturligt och därmed ge en mer centrerad fotisättning, ett bättre utnyttjande av knäböjningen för mer dämpning samt en stabilare och kraftfullare frånskjutning i steget. Detta stärker både foten och underbenet och ger i förlängningen en mer naturlig och effektiv rörelse.

Det som främst slog mig med ECCO BIOM är något som även nya ECCO BIOM G2 levererar till 100 procent. Skon är så förbaskat mjuk att det känns som att ha en raggsocka på foten. Men en både vattentät och stabil raggsocka med mjukspikar.

The New Generation
Den andra generationen BIOM Golf, G2, har gjorts nästan 20 procent lättare och har fått ett mer sportigt utseende som kanske inte uppskattas så mycket av alla. Föregångaren fick lite designförändringar år från år, men nu har skon försetts med en lång rad utstickande plastprickar i jakskinnet längs med hela foten och det kunde man ärligt talat varit utan.

Den testade Concrete Blue-modellen är ganska diskret, med en ljusgrå ton på ovanlädret, mörblå snören, en mörkblå accent och en mörkblå yttersula samt en silverfärgad hälsektion. Det mjuka skinnet blir dock lätt repat om du, som jag, har fotbroms på vagnen och är lite oförsiktig när du trycker upp den.

Skon är vattentät via ECCOs egen HydroMax-behandling med ett års garanti – har du större plånbok (450 kronor dyrare) finns även en GoreTex-membranvariant med två års garanti. Eftersom hela skon tillverkas med en direktinjiceringsprocess sitter ovandelen och yttersulan ihop utan limning eller sömmar. Det ger en mycket tät sko som håller vattnet ute länge.

Inget skoskav
Den mjuka ovandelen ger en riktigt hög komfort och passformen är utmärkt för min smala och långa fot, vilket gör ECCO BIOM G2 till något så ovanligt som en sko jag bara kan dra på och gå rakt ut och spela 18 hål utan att få några känningar av skav eller obehag. Det är värt mycket, men frågan är hur det fungerar för spelare med bredare fötter eftersom jag är osäker på om skon finns i olika bredder.

För mig tillförde tyvärr den helt nya "ultrapremium"-innersulan med silikontryck inte mycket eftersom jag har lite sneda fötter och en egen iläggssula, men enligt ECCO ska denna förhindra oönskade fotrörelser i svingen, vilket låter bra. Undertill sitter CHAMP-spikar med det avancerade SLIM-Lok-systemet som ger riktigt bra grepp även på en tidigt vårfuktig bana.

Sammanfattning
Nya ECCO BIOM G2 är en skön sko med utmärkt stabilitet och en bonus i form av stärkt fot och underben. Designen är inte så diskret som jag skulle önskat, men för den som gillar mer färg går den hem. Herrskon som jag testat har ett utpris på 2200 kronor (och finns i åtta olika färgkombinationer). Damskon finns i fem olika färgkombinationer till sannolikt ungefär samma pris.

Länkar