Man kan direkt konstatera att Nike Lunar Control är en snygg golfsko. Den har fallit alla jag har spelat med i smaken med uppskattande kommentarer som följd. Den har ett sportigt och precis lagom skrikigt uttryck som passar de flesta. De jag har testat tillhör ändå den kanske minst iögonfallande färgkombinationen som Nike kallar "White/Pure Platinum". Vill man sticka ut lite mer finns det andra kombinationer (se bildspelet ovan).

Med krav från Rory
Rorys krav var att skon skulle ha bättre fäste än tidigare modeller, men utan att väga mer eller ge avkall på vridstyvheten som krävs för att stå emot kraften av hans sving. Resultatet blev att de adderade ytterligare en softspike samt nytt mönster på ytterkanterna av sulan. Samtidigt fick skon en vidare bas, nytt lättare Lunarlon foam i sulan och genom att använda kolfiber i mellansulan kunde de hålla nere vikten samtidigt som foten kommer närmre marken, vilket ska ge spelaren möjlighet att behålla markkontakten längre genom svingen.

Och Rory verkar nöjd med resultatet:
“I love the look of the shoe and how much lower to the ground it makes me feel. With the increased traction and stability I am able to be more aggressive with my swing, and do not have worry about slipping.”

Men vi dödliga då?
Går det ens att avgöra vilken golfsko som just jag spelar bäst i? Det enkla svaret är så klart nej, men det betyder inte att man inte ska försöka. Sammanlagt har jag spelat fem rundor i Nike Lunar Control 3 (två med golfbil tyvärr). Däremellan har jag spelat lika många i ett par Nike TW' 15 och jag kan definitivt säga att man märker skillnad. Direkt när man sätter på sig ett par Lunar Control märker man att det är en mycket ”styvare” sko. Den känns mer som en traditionell golfsko. När man börjar gå i den märker man dock att den fantastiska dämpningen som Lunarlon-skummet ger i kombination med en relativt lätt vikt ger en sko som är mycket skön att gå i. Trots rejäla backar och rätt så långa rundor hade jag inga som helst känningar i fötter, ben eller knän efter rundan.

En sak som tog en halv runda innan jag upptäckte var dock att skon kräver att man dra åt snörningen mer än jag gör med andra skor innan den satt riktigt bra. Jag vet inte om det har att göra med Nikes flywire-teknologi som integrerar snörningen med själva sulan och inte enbart ”drar åt” överdelen av skon eller om det har med min fots utformning att göra, men jag var lite orolig att den hårda snörningen skulle trycka och skapa obehag, men det var tvärtom, skon blev ännu skönare.

Fantastisk dämpning och bra grepp.
Nu hade jag förmånen att spela i 25 graders värme, inte ett moln på himlen och kruttorra fairways. I de förhållandena är det få skor som inte kan leverera tillräckligt grepp, men när jag vid några tillfällen var tvungen att klättra uppför alltför lösa bunkerkanter eller gräsbackar tänkte jag faktiskt på att de greppade riktigt riktigt bra. Påtagligt bättre än många andra skor jag har spelat i (och det är en hel del). 

Slutsats
Jag kan utan att blinka rekommendera ett par Nike Lunar Control 3 till vilken golfare du än är. Själv kommer jag definitivt att spela mer i den här skon. Greppet, "styvheten" och dämpningen gör att det är en perfekt sko när det ska spelas lite mer golf än vanligt och du behöver veta att du har en skonsam sko på fötterna. Samtidigt kan jag tänka mig att greppet gör det till en riktigt bra sko i fuktiga förhållanden. Att alla Nike-proffs förutom Tiger väljer Nike Lunar Control 3 när de peggar upp på Augusta på torsdag kanske inte är en slump ändå?

Skon kommer i en mängd olika färgkombinationer och finns i butik från 1 600 kronor. Man kan även skräddarsy sin egen variant via NIKEiD från 2 100 kronor. Nike lämnar två års garanti på det vattentäta syntetiska lädret.