En låda Puma Titantour är bland det mest intressanta en golfskribent kan packa upp. Redan utsidan av lådan, med längdjämförelser, är intressant. Det visar sig att min fot, med storlek 10,5 (UK) motsvarar storlek 45 i Europa. Föga överraskande. Men Pumas skala tipsar också om att den då är längre än "a small french stick" (låter suspekt), men inte alls så lång som "a party blower" eller "a gangster's gold chain". Humor!

När jag väl fått upp lådan visar det sig att Puma behagat sända mig ett par vit/orange skor – vilket inte riktigt är min färg, men designen är trevlig i den sportiga kategorin och de ska ha en stor eloge för att det ingår två par snören, vita och orange, så att man har ett par extra när de första går sönder och kan byta snabbt och sedan beställa fler i shopen.

Teknik så det förslår
Nåväl, tillbaka till skon i sig. Titantour är "designed to be the coolest shoe in golf" – och det handlar alltså inte om att de är fräcka. Insidan på skon är försedd med Outlast-tekniken som ursprungligen utvecklats av NASA och utnyttjar PCM (phase change materials) för att ge optimal temperaturkomfort. Det låter som fantasi, men fungerar faktiskt och håller foten sval även när det är varmt – vilket minskar behovet av att föra bort fukt.

Passformen garanteras med ett annat NASA-påhitt, minnesskum. Det här gör att skon formas runt foten och sitter riktigt bra trots golfsvingens stora rörelser i olika riktningar, men för mig är kanten lite för hög och hård och skaver lite på yttre fotknölen när jag går i lutningar. Det kan visserligen vara jag som är lite skumt konstruerad, men värt att kolla om du provar ett par Titantour.

En sak som jag reagerade över var hur mycket plats jag har för tårna i de här skorna. Trots att skon sitter bra på foten (även om jag fick knyta om dem ett par gånger de första varven) så har jag massor av plats för tårna på bredden att jag verkligen kan rekommendera de här skorna om du råkar ha en bred framfot.

Stabila skor med bra grepp
Skons stabilitet bygger på en lätt "power frame" av TPU och en så kallad power vamp i ovandelen som ger både stabilitet och stöd. Sulan har ett utmärkt grepp som levereras av både mjukspikar och gjutna kanter kring dem som minskar slitaget. Främre delen av sulan har också "grooves" som gör att den följer med bra i steget, även om det ger en del rynkor ovandelens premiumskinn.

Efter några rundor med Titantour på fötterna känns det kanske som att det är lite för bra grepp. Nästan som gamla tiders stålspikar där foten sitter som gjuten vid marken. Det är riktigt bra för svingen, men känns lite påfrestande för knäna i min svajiga sving.

Sammanfattning
Pumas Titantour är ett underverk med tekniskt avancerade finesser och en design som lär tilltala den yngre publiken. Har du problem med varma fötter är det här skon för dig, och att döma av förra årets resultat är det inte omöjligt att Titantour vinner US Masters, eftersom både Rickie Fowler och Jonas Blixt har såna här på fötterna. För 1795 kronor kan du köpa någon av de sju färgkombinationerna, varav en högreflekterande Flash-variant som ser riktigt fräck ut vid blixtfotografering.

Länkar