Folk har experimenterat med putters sedan första gången fåraherde upptäckte att hans krökta pinne var mycket bättre för att knuffa ned lortar i kaninhål. Det första riktigt stora tekniska utvecklingssteget togs när Karsten Solheim pillade ihop sin PING Anser i sitt garage och för alltid förändrade puttningen för såväl proffs som amatörer.

Nya Cure Rx1 och Cure Rx2 är kanske inte en lika stor revolution, men med sitt enormt stora motstånd mot vridning och minst sagt "intressanta" utseende är de om några år sannolikt antingen en ikon som alla känner till eller bara ännu ett av de bortglömda putterföretag som kommit och gått.

Cure Rx1 är utvecklad av Steve Davis, en av Veritas två grundare (den andre är PGA-pron Jeff Ryan). Den har ett utseende som är minst sagt okonventionellt och så stort motstånd mot vridning att det nästan är omöjligt att träffa bollen dåligt. Det här ger bra längdkontroll och i förlängningen färre treputtar och fler sänkta puttar.

Den andra modellen, Cure Rx2, är utvecklad av ingen mindre än Deane Beman. Beman är kanske inte så välkänd för gemene man, men utöver att han varit PGA-tourkommissionär har han även vunnit US Amateur två gånger, British Amateur en gång och vunnit fem gånger på PGA-touren. Enligt de som spelat med honom kan han mycket väl vara en av världens bästa puttare genom tiderna.

Rx2 har ett så kallat Putter Triangulation Alignment System, som är ett sikthjälpmedel av den högre skolan. Den har samma stora motstånd mot vridning som Rx1 och är enligt Beman själv den mest tekniskt avancerade putter som någonsin tillverkats.

Båda modellerna har utöver det enorma motståndet mot vridning även justerbar lie-vinkel från 10 till 24 grader, justerbar vikt i steg om 12 gram samt kan lätt byggas om från höger- till vänstermodell. De har också 0 grader loft, vilket ska starta bollen utan backspinn.

Det har inte hörts något om en svensk leverantör av Cure-putters än, men om du inte kan vänta så går det utmärkt att köpa en på deras hemsida. Rx1 går för 199 dollar och Rx2 för 269 dollar beroende på alternativ. Och så tillkommer frakt. Och tull. Och moms. Men det är ju bara pengar ...ure

Länkar