Callaway hade en monstersuccé med Epic som vid lanseringen tog golfvärlden med storm. Aldrig förr hade man lyckats få till en teknik som gav så hög trampolineffekt utan att bryta mot golfreglerna. Jailbreak, som håller ihop toppen och sulan och därmed stabiliserar dem så att träffytan kan flexa mer, var en ögonöppnare och det är en av de saker man matade sin superdator med när man ville designa en helt ny träffyta.

AI designar träffyta med högeffektiv form
Den artificiella intelligensen arbetade med maskininlärning och lärde sig själv allteftersom den arbetade. De första tusen försöken var också usla, men sedan började det ta fart och efter 15 000 försök hade Callaways AI hittat på nya Flash Face. Och den är vad man kallar "counter-intuitive", för den ser skum ut och är inget som en mänsklig designer ens skulle fundera på att föreslå vid utvecklingen av en driver.

Det spännande med den ostronliknande formen med sina vågor är att den faktiskt fungerar. Och den fungerar riktigt bra med rejält ökad bollhastighet. Så bra att Flash Face-träffytan i högtempererat titan kan bli ännu en monstersuccé för Callaway. Dock är frågan fortfarande varför inga försök görs att hänvisa till DC Comics The Flash, trots att deras Flash-loggor är förvillande lika.

Den nya, lätta T2C-toppen med så kallat Triaxial Carbon, har gjort att huvudet kunnat göras mer stabilt, vilket ger mer längd och rakare slag de gånger som du skulle råka träffa någonstans utanför sweetspot. I dessa träffar samverkar också både Flash Face och Jailbreak för att bibehålla bollhastigheten.

För dig som gillar att skruva har nya Epic Flash också en skjutbar 16-gramsvikt så att du kan få en mer uttalad draw eller fade – eller motverka en oönskad sidskruv. Naturligtvis har Epic Flash också den utmärkta Optifit-hoseln som gör att du kan göra justeringar utan att skaftet vrider sig. Därmed kan Callaway också erbjuda den här premiumklubban med ett nytt premiumgrepp – Golf Pride New Decade Align, med en så kallad reminder (grön så klart) som gör att du känner när du håller drivern square.

Epic Flash levereras som standard med ett av tre olika premiumskaft: Project X EvenFlow, Project X HZRDUS Smoke och Mitsubishi Tensei AV. Det är en riktig skönhet som andas premium rakt igenom – från design till val av material och de resultat som levereras. Är den värd 5999 kronor? Den frågan kan bara du själv besvara, men för många blir svaret sannolikt ja!

Sub Zero med justeringsmöjligheter!
För första gången har nu även en Sub Zero-modell försetts med Callaways AWP, den skjutbara vikten som gör att du kan justera bollbanan. Den väger förvisso "bara" 12 gram, men är ändå ett imponerande tekniskt framsteg i en sån här driver. Det sitter även en vikt framtill, vilket för tyngdpunkten närmare träffytan och minskar spinntalet.

Du som vill ha ytterligare justeringsmöjligheter i den lågspinnande och mycket stabila Epic Flash Sub Zero kan beställa andra vikter som custom. Här börjar vi dock närma oss gränsen för när du ska ta hjälp av en erfaren utprovare för att verkligen få en klubba som du kan slå längre och rakare.

De två premiumskaft som erbjuds är Project X HZRDUS Smoke och Mitsubishi Tensei AV. Även här är standardgreppet riktig premium, Golf Prides Tour Velvet ALIGN, vilket är tourens populäraste grepp, och även här såklart med en Epic Flash-grön reminder.

Riktiga skönheter - och dyrgripar!
Epic Flash finns för både höger- och vänsterspelare i tre loft, 9°, 10,5° och 12° (vänster endast vid utprovning) samt kan justeras en grad ned och två grader upp. Standard-lie är 58 grader (justerbart via Optifit-hoseln). Epic Flash Sub Zero finns med två loft, 9° och 10,5°, för både höger- och vänsterspelare samt 57 grader lie. Även dessa kan så klart justeras via Optifit-hoseln.

För egen del tycker jag att nya Epic Flash är snyggare än både Epic och förra årets Rogue. Den sköna formen och de snygga färgerna kompletteras med finkänslig design av både sula och topp. Men smakar det så kostar det. 5999 kronor får du hosta upp och du som har bråttom kan förbeställa från och med 11 januari. Första februari kommer Epic Flash-prylarna till shoparna.

Epic Flash Fairway
Flash Face finns även i Callaways nya Epic Flash- och Flash Face Sub Zero-fairwayklubbor, men här smidd i Carpenter 455-stål. Här har den artificiella intelligensen fått manipulera "vågformerna" på träffytans baksida eftersom man här måste räkna med slag även från fairway och den förändrade dynamik det innebär.

I huvudet finns naturligtvis också den patenterade Jailbreak-tekniken där två stänger håller ihop toppen och sulan för att allt flexande ska koncentreras till träffytan och därmed ge högre bollhastighet.

Nytt för året är en ny, lättare OptiFit-hosel. Som tidigare är det busenkelt att justera loft och bollflykt utan att greppet vrids, och nu har Callaways tekniker för första gången kunnat kombinera Jailbreak och justerbarhet i en fairwayklubba.

Temat med premium går igen även här och Epic Flash Fairway levereras med det unika gröna reminder-greppet från Golf Pride samt ett val av tre premiumskaft: Project X EvenFlow, Project X HZRDUS Smoke och Mitsubishi Tensei AV (Sub Zero endast med de två senare). Tillgängliga loft är 3+ (13.5°), 3 (15°), 5 (18°), Heavenwood (20°), 7 (21°), 9 (23°) och 11 (25°) för Epic Flash Fairway samt 3+ (13.5°), 3 (15°) och 5 (18°) för Epic Flash Sub Zero Fairway. Priset är också i premiumklassen: 3499 kronor.

 

 

Länkar