Jag reser till Jylland för att ta en titt på golfbanorna intill Gudenaa i det idylliska landskapet mellan Silkeborg och Skanderborg. Jag hinner också njuta av det danska gemytet och provspela banan där Europatourtävlingen Made in Denmark ska spelas 2018 efter att ha spelats på Himmerland i några år.

Första anhalten är just Europatourbanan Silkeborg – eller Silkeborg Ry Golfklub – som klubben heter. Anledningen till det är att klubben har hela 54 hål och två helt olika adresser. Tävlingen spelas på 18 av de 27 hålen i Silkeborg, med vackra golfhål inramade av höga tallar som för tankarna till banorna i Tylösand.

Lilla Björn
De nio hål som heter West Course är de avgjort finaste, och kommer sannolikt att vara de sista nio hålen när Europatouren kommer. Vi inleder här och förvånas över hur kuperad banan är trots att vi är i platta Danmark. Efter det långa femte hålet når vi banans signaturhål, Lilla Björn, som kommer att bli motsvarigheten till Himmerlands så berömda 16:e hål.

Här har Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn, mångårig medlem i Silkeborg, designat ett litet par 3-hål med ett högt utslag och en green med tre platåer. Under tävlingen kommer tusentals åskådare att ta plats i den naturliga amfiteatern. Även på andra hål kommer det att vara naturliga åskådarplatser snarare än enorma läktare, vilket kommer att ge en skön inramning till tävlingen.

Krossad av en pärla
För egen del är spelet som vanligt lite upp och ned, men en turlig hook runt ett träd på dagens nionde hål, följt av en birdie, piggar upp och när det är dags för de avslutande nio hålen har modet växt. Så mycket att ett annat av banans finare hål fullkomligen krossar mig trots att jag slår bra slag.

Av miljöskäl har alternativen för Södra banans tredje hål varit begränsade, men det fina lilla drivbara par 4-hålet är ändå riktigt trevligt. Med flaggan längst ute på den lilla udden till vänster är det dock riktigt svårt att få fast bollen och sannolikt kommer många av proffsen att få droppa här – liksom jag själv fick göra. Två gånger …

Över en iskall dansk öl efter rundan konstaterar samtliga i bollen att det här är en bana som är spelvärd för alla – och som kommer att utgöra en riktigt skön utmaning för Europatourspelarna samt se riktigt bra ut på tv. Vi sneglar lite på den tredje niohålaren, Västra banan, men efter en utsökt middag i klubbhuset är det i stället dags att styra kosan mot veckans boende.

Vattensäng och badsjö
Det lilla hotellet med det intressanta namnet Knudhule Badehotel ser inte så märkvärdigt ut när man rullar in på parkeringen, men lockar gäster från vida omkring till den gastronomiska restaurangen av den högre skolan. Den imponerande insjön med tillhörande badbrygga och sandstrand är trevligt i sommarvädret liksom utsikten mot toppen på Himmelbjerget.

Mitt rum må vara litet, men är försett med något jag inte provat sedan 90-talet: en vattensäng! Och den är oerhört skön att sova i efter en resdag och en golfrunda. När dagen gryr visar det sig också att frukosten är förstklassig, med utsökta smaker och fin presentation. Och det är lika bra att ladda upp för det blir en lång dag med flera nedslag på danska golfbanor.

Kvinnlig bandesigner
Silkeborgs 27 sista hål ligger inte alls i Silkeborg utan i Ry, drygt 20 minuter bort med bil. Här finns ett modernt och luftigt klubbhus, 9 hål pay and play samt en golfbana med öppen hedkaraktär, som för ovanlighetens skull är designad av en kvinnlig bandesigner, danska Line Mortensen som gjort ett riktigt bra jobb.

Vi spelar de sista nio och får njuta av en mjukt kuperad bana med vackra linjer där vajande ruffgräs, några träd och flera vattenspeglar utgör definitionerna. Det är brett och inbjudande, men inte särskilt enkelt – och då blåser det ändå relativt lite på det mycket öppna området där vinden annars lär vara en viktig faktor.

En ganska behaglig och inte helt svårscorad bana byter karaktär helt på hål 14. Ett pärlband av bunkrar vaktar vänstersidan på det här 411 meter långa par 4-hålet (447 från back tee) och ett par här värmer lika mycket som vilken birdie som helst någon annanstans. Avslutningshålet in mot klubbhuset är för ovanlighets skull ett par 3-hål, och dessutom ett riktigt trevligt sådant.

Smørrebröd och pilsner
Nästa anhalt är lilla Hammel Golf Klub, där vi efter några smørrebröd och en pilsner får njuta av en riktigt trevlig liten bana. Ett av hålen, med 90 grader dogleg, sabbar scoren och om designern varit här hade han fått höra några väl valda ord. Utöver det är den kuperade banan inte så dum, och många fina vyer bidrar till njutningen.

I en faslig fart susar vi vidare mot Tange Sø, en sjö som anlagts för att ge vattenkraft och numera har sällskap av en golfbana med samma namn. Banan spelas på en höjd över vattnet och med några hål nästan ända nere vid strandkanten. Det glittrande vattnet utgör en härlig fond på den underbart natursköna banan där bara några av träden sträcker sig in och stoppar mina fina utslag.

Den kuperade miljön kan också kosta lite ork, men efter en av de många uppförsbackarna kommer klubbens buggy bar förbi. 20 danska kronor för "en lille en" och lika mycket för en öl ger förnyad energi och är en indikation på att många gubbagäng från Sverige skulle trivas som fisken i vattnet här. Kanske är det också därför så många greenfeegäster söker sig hit.

Uppför backe, nedför backe
En sak som fått sig en knäck den här resan är mina fördomar om Danmark som ett platt land. En liten promenad upp på Himmelbjergs topp är ingen direkt bergsbestigning, men det känns i benen. Härifrån är det bara ett par minuter till Himmelbjerg Golf Club, en rejält kuperad och i många fall smal bana där det är viktigt att välja rätt klubba och spellinje. Banan är förvisso ganska kort, men går inte att köra över utan eftertanke.

Från det stora och rymliga klubbhuset ser man bland annat ned över signaturhålet, hål 18. Det ser beskedligt ut även från tee, men när jag tar för mycket klubba för att undvika bäcken kort om green får jag en hiskligt svår chipp, hamnar i greenbunkern och får gå därifrån utan en enda poäng.

Danmarks finaste golfhål
Sista banan för den här gången är Skanderborg Golfklub, ofta nämnd som en av de bästa banorna i området, och det är inte svårt att förstå varför. De makalöst fina vyerna över sjön och bort mot Skanderborg på andra sidan är en av anledningarna. En annan att golfhålen här är riktigt bra och roliga att spela.

Från många av de upphöjda utslagsplatserna känns det som att man ska kunna slå hur långt som helst, men en hård vind från sjön gör att man inte bör ta i för mycket och spinna upp bollen i vinden. Hål 8, ett kort par 3-hål, sägs vara Danmarks finaste– och det är förvisso vackert, men jag tog hellre bilder på fyran, ett likaledes fint korthål. Att min boll här råkade ligga intill flaggan efter utslaget hade nog inget med saken att göra ...

Flyg, bil eller båt
För dig som också vill uppleva de idylliska banorna och det danska gemytet intill Gudenaa går det flyg från Arlanda till Billund, en knapp timme bort med hyrbil. Det går också utmärkt att ta egen bil från södra Sverige och köra via Själland och Fyn. Tar man båten från Göteborg till Fredrikshamn är det ett par timmars körning från färjeläget.

Foto: Visit Silkeborg och Michael Broström

Länkar