Vid en presentation av FJ Fury fick jag bland annat höra att man menar att skon ska vara "Surround Sound of Comfort & Support". Det låter knasigt och som något en marknadsnisse suttit och funderat ut lite väl sent på natten. Men det är faktiskt inte så dumt. För FJ Fury är en riktigt stabil och bra sko med en sällsynt bra passform och komfort – direkt ur lådan. Faktum är att jag drog på mig dem och gick 36 hål direkt – utan minsta lilla antydan till skav eller obehag någonstans!

Inte bara hype
Tekniskt sett är FJ Fury också en sko som har väldigt mycket att erbjuda och med det stora engagemang FootJoy lagt ned på den är det föga förvånande att den faktiskt är riktigt bra och inte bara en massa hype.

När jag tog upp skorna ur lådan och skulle dra på dem så var det första som slog mig att plösen var ihopsydd med det som kallas TruFIT Sleeve – och utgör en typ av inre socka så att plösen inte glider åt sidan – vilket annars är en vanlig plåga för mig med mina höga och smala fötter. Här är det bara att köra ned foten, dra åt snörena och kliva iväg.

Innersulan är av det tjockare slaget och heter Ortholite Impressions. Det här är en tvåkomponentslösning där den ena ger dämpning och allmän komfort medan den andra fungerar som ett minnesskum och formar sig efter din fot för att ytterligare förbättra komforten. Jag spelade några varv med de här innersulorna och bytte sedan till mina ortopediska sulor för mina sneda fötter. Båda fungerade bra och det är inte omöjligt att jag nöjer mig med Ortholite-sulorna framöver. Grymt sköna!

Sportig stil
Utseendemässigt är FJ Fury knappast något för de allra mest inbitna FootJoy-traditionalisterna. Den har mer stil som en löparsko, men den sportiga looken lär ändå tilltala många, både yngre och äldre. Av någon anledning tycker jag dock att de ser lite breda ut när jag blickar ned från mina 186 centimeter, men det kan vara en optisk villa orsakad av mesh-sektionen över tårna – för jämför jag med de Pro S/L jag också har – och som jag tycker är smala och snabba – så ser de inte mycket bredare ut.

Ovandelens estetik inbegriper också en ny och extern så kallad FlexGrid MLC Cage – som gör att skon inte bara är skön utan också sällsynt stabil i hela svingen. Jag spelade bland annat La Calas kuperade banor och skorna satt som gjutna i alla lägen, uppför, nedför, sida – och överallt kände jag kontakt med underlaget och kunde svinga tryggt. Även på svensk mark, på utslagsmatta och i blöta och leriga ruffar, levererade FJ Fury en härligt stabil upplevelse med utmärkt fotfäste.

Riktigt bra fotfäste
Fotfästet levereras av den mycket stabila, men ändå flexibla yttersulan som liksom på Pro/SL är platt och bara har en mindre öppning under hålfoten. Här finns en så kallad Dual Density TPU-sula som ser intressant ut. Det lite reptilliknande Liquid Metal-inspired Flex Layer utgör ett mönster som samtidigt ger stabilitet och flexibilitet. Fotfästet kompletteras ytterligare av greenvänliga Pulsar-mjukspikar i lågprofil.

Sammantaget betyder detta att FJ Fury inte bara ger en utmärkt stabil bas för din sving. Det är nästan som en spiklös sko när det gäller att hålla smuts och skräp borta ur mönstret. Många skor med mjukspikar har en tendens att samla upp rejäla lager, vilket både blir tungt och försämrar fotfästet, men några rejäla stamp i marken räcker för att i princip helt bli av med det lilla som ändå fastnat.

Fräscha fötter även efter 36 hål
Normalt är jag lite öm under fötterna efter en golfrunda, men när jag spelade 36 hål med Ortholite Impressions-innersulan och haft ytterligare hjälp av FTF+ (Fine Tuned Foam)-mellansulan så känner jag mig riktigt fräsch i fötterna. Den mycket låga vikten bidrar också till komforten och att man känner sig relativt pigg ändå.

Ventileringen i FJ Fury var utmärkt i den andalusiska solens hetta och när jag spelade med dem i svensk fukt och en temperatur strax över nollan höll de fötterna både torra och varma hela rundan. En kombination av skinn- och syntetmaterial gör skorna helt vattentäta och FootJoy utlovar ett års vattentäthetsgaranti.

Prisvärda premiumskor
Prismässigt är FJ Fury inte de billigaste skorna på marknaden, men heller inte anmärkningsvärt dyra. Och med tanke på allt du får för dina 1899 kronor (hittar du ingen shop i närheten som har dem får du fri frakt om du beställer på FootJoy.se) så är det ett enkelt val om du prioriterar både komfort och stabilitet, och inte har något emot den moderna och sportiga stilen. De snygga blå/vita skor jag provade är en av tre färgkombinationer, där den svarta med röda detaljer är tuff medan den vita med röda detaljer är lite mer diskret.

För egen del blir det många fler rundor i FootJoys FJ Fury. Kanske får jag till och med möjligheten att införskaffa ett par med Boa-snörning när (om) de kommer till Europa. Efterfrågan på Boa är av någon anledning sämre här än i USA och Japan, men när fler får upp ögonen för hur smidigt det är med den lilla ratten i stället för skosnören som bara åker upp så kanske det kan bli ändring på det.

Länkar