När FootJoy gör skor så gör man det ordentligt. Med stor erfarenhet av skotillverkning och en stor pool av tourspelare att hämta feedback av saknas inte varken färdighet eller inspiration.

En golfsko ska göra väldigt många saker bra, men en av de viktigaste – om inte den viktigaste – är att den ska se bra ut. Och FootJoy Tour-S är en riktigt snygg golfsko från alla håll – möjligen lite långsmal uppifrån. Designen gör att de sannolikt kan tilltala alla utom de mest inbitna traditionalisterna och de mest radikala nonkonformisterna. Det var en ren fröjd att promenera runt i de vita skorna på en smaragdgrön fairway bara några veckor innan PGA-touren skulle äntra Golf Club of Houston.

Stabilitet och kraft
Stabiliteten är det mest anmärkningsvärda med FootJoys Tour S. Här har man en så kallad PowerPlate-yttersula som ger extremt hög stabilitet utan att väga för mycket. Detta åstadkommer man genom att integrera kolfiber och glasfiber i mellanfoten och ha nio så kallade LaunchPods. Om man ska klaga på något så är det att de som viftar lite med foten i steget (som jag själv) inte sällan repar sig lite på andra benet när det är shortsväder.

För att du ska kunna hämta så mycket kraft som möjligt från marken används FootJoys egenutvecklade PowerStrap-teknik, en komponent i ovandelen som gör att skon ger ett utmärkt stöd för foten så att den inte glider runt när du maximerar kraften.

Hög komfort
För komforten – en inte helt oviktig egenskap och något som jag måste säga var av högsta klass under de rundor jag testade Tour S – är skorna försedda med ComforTongue- och SecureCollar-teknik. Det här gör att du kan snöra åt skorna ordentligt utan att de klämmer på fel ställe. Hur skönt som helst.

Eftersom jag gick på relativt hårda fairways uppskattade jag också mycket den dämpning som Footjoy Tour-S har i form av en så kallad Dual-Density PU Fit-Bed. Det var inte som att gå på moln (gissar jag), men det var en riktigt skön stuns och jag var inte ett dugg trött efter rundan. Särskilt inte den rundan jag mest åkte golfbil ...

I det härliga väder vi hade när jag testade skorna i Texas nu i mars kunde jag inte testa hur vattentäta skorna var, men med premiumskinn av högsta klass och ett års vattentäthetsgaranti finns ingen anledning att tvivla på att Tour S håller toppklass även här.

Utöver den här vita modellen finns FootJoy Tour-S även i vit/blå/lime, vit/lime och svart/röd/vit. Om du väljer skorna med Boa-snörning (bara 200 kronor extra) i stället finns de i färgkombinationen vit/mörkgrå/orange. Priset är lite i saftigaste laget jämfört med många andra skor, men för 2799 kronor får du ett par snygga, sköna och väldigt stabila golfskor. För FootJoy-fansen är det här toppskon just nu, men kanske redan nästa år kan det dyka upp en riktig "killer". Watch this space for details.

Länkar